Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Så förlänger du livet med tio år

Foto: IBL
Text: SvD Perfect Guide - 2 oktober 2018
Annons

Det finns ingen mirakelkur som garanterar ett långt liv. Men med rätt livsstil kan du skjuta upp åldrandet med tio år menar läkare.

– Du styr själv över din livsstil och kan förlänga livet med tio år genom fysisk aktivitet, rätt mat och positiv inställning till livet, säger Bertil Marklund, läkare och professor i allmänmedicin och folkhälsa vid Göteborgs universitet, till Expressen Hälsoliv.

Träning

Konditionsträning
Konditionsträning gör gott för alla kroppens organ. Lungkapaciteten blir bättre och gör hjärtats pumpförmåga starkare. Att få upp pulsen gör dessutom att vi bättre kan syresätta viktiga organ, som hjärnan.

– Fysisk aktivitet behöver inte gå till ytterligheter utan det som gör allra mest nytta är 30 minuter snabb promenad om dagen, det halverar risken för stroke, säger Bertil Marklund.
Yoga
Yoga kommer med flera hälsofördelar och passar alla åldrar. Det tränar upp rörligheten i kroppen och kan lindra smärta i leder. Dessutom skapar yogan ett lugn i kroppen, som motverkar stress och gör att du sover bättre.

Styrketräning
Explosiv styrketräning håller musklerna både starka och friska.
– Det viktiga är att träna någon form av styrketräning. Lyft hellre tungt få gånger än lättare vikter flera gång, rekommenderar hälsocoachen Ditte Bäck.

Bland äldre har det visat sig att förtvinade muskler är ett lika stort problem som benskörhet – hälsosamma muskler är därför viktigt för att undvika frakturer.

Kost

– Låt din dagliga kost bestå av minst ett halvt kilo frukt.

– Medelhavskost består av mycket fisk, naturliga oljor och mindre kött. En bra kost för att hålla kroppen ung.

– Fibrer: 80 procent av immunförsvaret styrs via tarmarna, så ta hand om dem och håll dig friskare.

Tankesätt

En optimistisk livsinställning har visat sig kunna förlänga livet med sju år.

– Frustration och inre stress som en dyster livsinställning skapar gör att inflammationer frodas i kroppen, menar Bertil Marklund.

Foto: IBL

Annons