Utländsk press: C vinnare i politiska kaoset

Norrmännen gottar sig i svenskt kaos, finländarna hyllar Centerpartiet – men inte svenskarnas halsstarriga kompromisslöshet – och tyskarna skriver om SD och Alliansens sönderfall. Den segdragna svenska regeringsprocessen väcker internationell uppmärksamhet.

Annons

Den svenska politiker som fått mest uppmärksamhet i den brittiska pressen är Centerpartiets ledare. “Kan Annie Lööf bli Sveriges första kvinnliga statsminister?” frågar the Guardian. Tidningen lyfter upp att valet i september gav riksdagen det största antalet kvinnliga parlamentariker i Europa, men att Sverige bara har haft manliga statsministrar. The Times skriver att Lööf är en av de få politiker som har en chans att bryta dödläget. Hon skulle i så fall bli Sveriges yngsta ledare i modern tid, tillägger tidningen.

Samtidigt har britterna fullt upp med sitt eget kaos i och med brexitomröstningen i parlamentet. Därför har brittiska medier inte skrivit så mycket om de senaste utvecklingarna i Sverige. När svenska perspektiv har lyfts upp har det ofta varit i samband med landets förhållande till EU.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons