KommentarWong om Asien

Ola Wong:Klimatskeptisk sekt i Sverige samarbetar med Kinas ambassad

Ola Wong

Hot mot svenskar och samarbete med en extremiströrelse – den kinesiska ambassadens kampanj för att påverka Sverige väcker allt fler frågetecken. Och kommunistpartiets ökade ansträngningar för att förbättra sin image verkar inte ha fungerat, visar en ny rapport.

Ola Wong
Publicerad
Annons

Sedan sommaren 2018 har ambassaden i Stockholm försökt ändra mediebilden av Kina och tysta kritiker med en frenesi och intensitet som inte setts i något annat EU-land.

Ett tag verkade inget för obetydligt för att inte få Peking att gå i taket: ett rutiningripande av polis mot störiga turister blir en internationell kris, ett humorprogram på SVT får Kina att gång på gång kräva ursäkt av Sverige. Sverige blir utmålat som ett rasistiskt, oförskämt land som kinesiska turister bör undvika av säkerhetsskäl. Senast i december utfärdade ambassaden ytterligare en resevarning. Den 31 januari, efter en stödmanifestation för Gui Minhai, kom ännu ett hot: ”Vi varnar vissa krafter” skrev ambassaden på sin hemsida. ”Kina tolererar ingen skymf eller förolämpning”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons