ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skolor luras att digitalisera med falsk marknadsföring

Foto: IBL. Montage: SvD

KULTURDEBATT Skrämselargument och rena myter – digitaliseringen av skolan drivs inte av vetenskap eller behov, utan av utbildningsföretag som vill sälja sina digitala verktyg och tjänster. Och skolmyndigheter, politiker och fackliga ledare spelar med, skriver Jenny Maria Nilsson.

Jenny Maria Nilsson
Publicerad

En natt förra sommaren följde jag en konversation på twitter. Den inleddes med att Fujitsu Global, ett japanskt företag som säljer informationsteknologi, twittrade: ”65 procent av dem som är barn nu kommer att arbeta inom yrken som ännu inte existerar. Klarar din skola att förbereda dem för det?” Sean Harford, lärare samt Ofsted-inspektör (Storbritanniens motsvarighet till Skolinspektionen), svarade på tweeten: ”Som direktör för Englands utbildningsinspektion (Ofsted) är jag angelägen om att få veta varifrån ni samlar in denna statistik, tack?” 

Oj, nu börjar Fujitsu skrapa med foten: ”Vi är inte ute efter att kritisera någon men tror att den tekniska utvecklingen kommer att accelerera, hör gärna av dig med fler frågor till vår kundtjänst”. Skolinspektören avfärdas inte så enkelt utan insisterar på källa, varpå Fujitsu skickar länk till en utredning som USA:s arbetsmarknadsinstitut publicerade 1999. 

Laddar…