År med ErlanderVad har hänt med känslan för detaljer, Svenning?

I Olle Svennings nya bok om Tage Erlander saknas både engagemang och analys. T.v: Olle Svenning, Tage Erlander och Ingvar Carlsson år 1967.
I Olle Svennings nya bok om Tage Erlander saknas både engagemang och analys. T.v: Olle Svenning, Tage Erlander och Ingvar Carlsson år 1967. Foto: Gunnar Södergren/IBL

Skulle vi inte lära oss något om Erlander? Olle Svenning var talskrivare åt Tage Erlander under en dramatisk tid. Men decenniets stora politiska frågor fördjupas inte tillräckligt i en biografi över vår meste statsministers 1960-tal, skriver Håkan Lindgren.

Håkan Lindgren
Publicerad
Annons

Tänk att det en gång fanns ett parti som hade vant sig så mycket vid makten att ett valresultat på 42 procent betraktades som en katastrof. Från det dåliga landstingsvalet 1966 till rekordvalet 1968, när socialdemokraterna fick 50,1 procent av rösterna, arbetade Olle Svenning på regeringskansliet, som en av Erlanders talskrivare.

Erlander höll omkring 200 tal om året och två presskonferenser. Massmedia irriterade honom, kanske för att de gjorde sitt jobb; därför ville han inte vara beroende av dem. Kommunikationen med väljarna skötte han själv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons