Analys

Jenny Nordberg:Vill vi ens ha den opolitiske tjänstemannen?

Jenny Nordberg

Tjänstemännens bästa tid är nu. Utan ny regering har de mer makt än någonsin för att tuffa på i den riktning som de själva anser vara bäst.

Men hur långt kan vi egentligen räkna med opolitiska tjänstemän, eller för den delen någon opartiskhet alls i samhället?

Publicerad
Utrikesdepartementet.

Utrikesdepartementet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Annons

Det har gått 42 dagar sedan svenska valet. Med en öppen fråga om Sverige de närmaste fyra åren ska få en regering som liknar Tysklands (storkoalition mellan Kristdemokraterna och Socialdemokraterna), Danmarks (höger med stöd från ytterhögern) eller kanske till och med Frankrikes (Annie Lööf blir en variant av Macron och försöker få alla att hålla sams) vet ingen riktigt heller hur lång tid det kan ta att få ihop det.

Men livet har ju en tendens att rulla på ändå, och i äktenskapet mellan oss och staten står vi inte ensamma. Tjänstemännen är de som ska se till att allt fungerar som det ska. Det följer ett europeiskt mönster – det tar längre tid att bilda regeringar när alla försöker manövrera runt större inflytande från populist- och extremistpartier. Under tiden får tjänstemännen allt mer makt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons