Hon som vandrarBilden av en ensam, stum flicka visar krigets grymhet

Författaren och journalisten Samar Yazbek (född 1970) är alawit precis som klanen Assad, men blev ett aktivt vittne till syriernas uppror mot Assadregimen och tvingades i exil.
Författaren och journalisten Samar Yazbek (född 1970) är alawit precis som klanen Assad, men blev ett aktivt vittne till syriernas uppror mot Assadregimen och tvingades i exil. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur berättar man om krig? I sin tredje roman på svenska gestaltar Samar Yazbek krigets overklighetsupplevelse genom en ung kvinna som blivit stum. I teckningar berättar hon om alla dem som försvunnit och skräckupplevelsen att bli ensam kvar.

Publicerad
Annons

Två böcker av den syriska författarinnan Samar Yazbek har tidigare givits ut på svenska, en tidig roman och en reportagebok. I den senare, ”Resa in i tomheten”, skriver Yazbek om skeendena i sitt hemland, om hur fredliga demonstrationer slogs ned och om striderna som följde, om regimens grymheter och om alltmer oöverblickbara motsättningar mellan skilda grupper.

I romanen ”Hon som vandrar” som ges ut i Marie Anells svenska översättning skriver Samar Yazbek om kriget ur en ung flickas synvinkel. Rima lever med sin mamma och sin bror. Hon hålls bunden i ett rep av sin mamma, men är det för att Rima skall övervakas eller är det för att hindra henne från att gå sin väg?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons