Expert: OS borde få guld i diplomati

Ett evigt samtalsämne under OS: den nordkoreanska hejarklacken. Den är även ett medialt vapen för Nordkorea, enligt en politisk analytiker.
Ett evigt samtalsämne under OS: den nordkoreanska hejarklacken. Den är även ett medialt vapen för Nordkorea, enligt en politisk analytiker. Foto: Julie Jacobson/AP/TT

Det enade hockeylaget, invigningen under gemensam flagg och inte minst den välsynkroniserade nordkoreanska hejarklacken som också har hejat på Sydkorea.

De sportsliga tecknen om ett enat Korea under OS har fått rejält politiskt genomslag – i positiv riktning.

– Jag tycker OS borde få guld i diplomati, säger en analytiker till TT.

Pyeongchang, TT:s utsända
Publicerad
Annons

De rör sig nästan overkligt synkroniserat, hejar taktfast trots rejäla sportsliga motgångar och har väckt enorm uppmärksamhet. I Pyeongchang fortsätter den nordkoreanska klacken att vara ett hett samtalsämne. Klacken på omkring 230 unga kvinnor som även kallas Army of beauties, till viss del ett medievapen, har inte bara stöttat Nordkorea utan även hejat fram Sydkoreas herrhockeylag.

– Klacken är speciellt utvalda tjejer som ska visa det positiva med Nordkorea, säger Niklas Swanström, analytiker vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons