RecensionNya filmer

Den blomstertid nu kommerActionscenerna bäst när katastrofen drabbar Sverige

Lisa Henni i ”Den blomstertid nu kommer”.
Lisa Henni i ”Den blomstertid nu kommer”. Foto: SF Studios

Bomber smäller i Stockholm, elnätet slås ut och katastroftillstånd råder. Om berättelsen ekar tomt är actionsekvenserna mer lyckade i ”Den blomstertid nu kommer”. Men det mest imponerande med är dess blotta existens.

Sebastian Lindvall
Publicerad
Annons

Det är valår. MSB:s beredskapsbroschyr har plockats upp från dörrmattan, Sverigedemokraterna är på väg att bli vårt näst största parti och på biograferna öppnar ”Den blomstertid nu kommer” – en katastroffilm som visar en skrynklig svensk flagga, slår larm om ryssen, spränger riksdagshuset i bitar och avslutar med ett suggestivt klipp på en lurig Putin.

Med lovande teasers har man hunnit acklimatisera sig till de amerikanska storfilmsvindar som blåser i det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures långfilmsdebut. Det är ett bullrigt, ambitiöst och något hjärndött försök till att skapa ett konspiratoriskt kaos ​som väcker frågor om terror, upprustning och energikonflikter. Så visst jongleras det med heta potatisar, men till slut faller de platt på marken. I stället för en svensk films Big Mac med plusmeny lämnas man med en eftersmak av Statoils mosbricka.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons