Krönika

Anders Q Björkman:Att migrera är att vara människa

Anders Q Björkman
En kvinna vandrar tillsammans med andra flyktingar längs rälsen vid gränsen mellan Serbien och Ungern. Den danska arkeologen Jeanette Varberg berättar i sin nya bok "Människan har alltid vandrat" om hur Homo sapiens genom historien alltid har varit i rörelse, ständigt på väg någon annanstans.
En kvinna vandrar tillsammans med andra flyktingar längs rälsen vid gränsen mellan Serbien och Ungern. Den danska arkeologen Jeanette Varberg berättar i sin nya bok "Människan har alltid vandrat" om hur Homo sapiens genom historien alltid har varit i rörelse, ständigt på väg någon annanstans. Foto: Sandor Ujvari/TT

När ett folk väl har börjat vandra är det näst intill omöjligt att stoppa. Så länge svält, krig och katastrofer råder på en plats kommer människor att försöka ta sig någon annanstans.

Publicerad
Annons

Att vara människa är och har i alla tider inneburit att vara del av en flyktingkris. Om inte som flykting, så som boende på den plats dit migranterna tar sig. För Homo sapiens har alltid vandrat, till att börja med på den afrikanska savannen, men därefter också därifrån och vidare till nya områden och regioner. Enkelt uttryckt kan man säga att vi är formgivna just för att vandra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons