Kobro & Strzemiński: ”Ny konst i turbulenta tider”Då: långt före sin tid, idag: bortglömda

Władysław Strzemiński, ”Arkitektonisk komposition 1”, 1926. ”Arkitektonisk komposition 5b”, 1928. ”Arkitektonisk komposition 6b”, 1928, samtliga olja på duk.
Władysław Strzemiński, ”Arkitektonisk komposition 1”, 1926. ”Arkitektonisk komposition 5b”, 1928. ”Arkitektonisk komposition 6b”, 1928, samtliga olja på duk. Foto: Helene Toresdotter/Moderna Museet

Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński var frontfigurer i polskt avantgarde. Deras konstnärskap beskrivs som en av de bäst bevarade hemligheterna i modernismens historia. Nu visar Moderna i Malmö den första stora presentationen av paret i Sverige.

Anna Nittve
Publicerad
Annons

Katarzyna Kobro och Władysław Strzemiński var konstnärsparet som möttes i Moskva mitt under första världskriget. Han var svårt skadad från kriget. Hon var konststuderande. Under några år efter Oktoberrevolutionen 1917 ingick de i kretsarna kring hjältar ur det ryska avantgardet som Malevitj, Tatlin och Rodtjenko. När Kobro och Strzemiński i början av 20-talet tvingades fly landet för att kunna skapa fritt blev det till Polen, där den senare hade sina rötter.

Den konst som Kobro och Strzemiński skapade i 20- och 30-talets Polen är innovativ och unik. Deras verk hör till höjdpunkterna inom konstruktivismen. Trots detta har de ofta förbigåtts när konsthistorien har berättats. På Moderna Museet i Malmö lyfts de fram i en stor utställning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons