Professor varnar: ”Den svenska modellen är hotad”

Individualismen kan komma att hota en av grundpelarna i den svenska ekonomiska modellen. Det menar ekonomiprofessor Lars Calmfors i en ny rapport som SvD tagit del av. Han uppmanar nu facken att bli mer flexibla för att rädda kollektivavtalen.

Publicerad
TT
Foto: TT
Annons

Sedan 1993 har andelen fackmedlemmar av alla anställda mellan 16 och 64 år fallit från 85 procent till till 69 procent. Speciellt mycket föll andelen fackmedlemmar 2007 och 2008 på grund av de arbetsmarknadsreformer som Alliansregeringen genomförde under sina första år vid makten. Avdragsrätten för fackföreningsavgifterna avskaffades och avgifterna till a-kassorna ökade, samtidigt som regeringen gjorde arbetslöshetsförsäkringen mindre generös.

Andelen fackliga medlemmar har även de senaste åren fortsatt att minska. Det har fått regeringen att besluta om att återinföra avdragsrätten för fackföreningsavgiften från och med juli i år. Men enligt Lars Calmfors, ekonomiprofessor på Stockholms universitet, kommer avdraget antagligen inte ha någon stor effekt. Det största skälet till att facken har tappat medlemmar är inte fackavgiften, utan den ökade individualismen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons