”Efter Reinfeldts villfarelser – konservatismens tid är nu”

”Blott den dåraktige väljer frihet.” Statens grundläggande uppgift är att garantera varje medborgares trygghet. Och om allt fler upplever att staten på ett grundläggande plan misslyckas med sitt uppdrag växer både rädsla och ofrihet, skriver Ann Heberlein.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

I valet mellan trygghet och frihet väljer blott den dåraktige friheten. Den kloke vet att ingen frihet finns utan trygghet. Den som är rädd är inte fri. Och rädda, det är många i Sverige idag. Människor är oroade över en ökad kriminalitet, dödskjutningar, våldtäkter och villainbrott. Många funderar över sin kommande pension, är bekymrade över växande vårdköer, klimatet i våra skolor, bristen på poliser, krisen i socialtjänsten, revorna i välfärden.

Statens grundläggande uppgift är att garantera varje medborgares trygghet, värna hennes kropp, liv och egendom. Om allt fler upplever att staten på ett elementärt plan misslyckas med sitt uppdrag växer både rädsla och ofrihet. Individens frihet förutsätter nämligen gränser: min autonomi tar slut där din börjar. Autonomi är en moralisk rättighet som förutsätter ett system av moraliska och juridiska rättigheter och skyldigheter, som reglerar och normerar individens beteende.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons