Annons

Därför är fyrhjulsdrift så eftertraktat

Allt fler bilar har fyrhjulsdrift och tekniken är efterfrågad. Men vad innebär egentligen fyrhjulsdrift och varför är det så efterfrågat?

Mellan 1990 och 2015 ökade andelen sålda fyrhjulsdrivna bilar i Sverige från 2 till 30,5 procent, enligt siffror från ACEA. Foto: Daimler AG - Global Communicatio / MediaPortal Daimler AG

Kärt barn har många namn. Fyrhjulsdrift, även kallat All-Wheel-Drive eller Four-Wheel-Drive, är väldigt fördelaktigt när vädrets makter tar över. Oavsett om det handlar om is, snö eller regn så kan fyrhjulsdrift vara detaljen som gör att föraren har kontroll över bilen och undviker en olycka. Mellan 1990 och 2015 ökade andelen sålda fyrhjulsdrivna bilar i Sverige från 2 till 30,5 procent, enligt siffror från ACEA.

En stor del i utvecklingen är att antalet SUV:ar på svenska vägar ökat dramatiskt under samma period. Men det är inte enbart SUV:ar som driver på ökningen av fyrhjulsdrivna bilar.

– I dag har fler mindre motorer fyrhjulsdrift än om man jämför med hur det var för några år sedan, säger Ulrich Szymczak, produktchef på Mercedes-Benz.

Effektivt system

Mercedes-Benz har utvecklat ett av marknadens mest effektiva system för fyrhjulsdrift – 4MATIC. Det finns två olika 4MATIC-system, ett för mindre bilar och ett för större modeller. Systemet i mindre bilar är framhjulsdrivet i grunden men fyrhjulsdriften kopplas in så fort framhjulen börjar tappa grepp. För större modeller är fyrhjulsdriften permanent.

Om jag som förare mest kör i centrala Stockholm exempelvis, behöver jag fyrhjulsdrift då?

I en stad som Stockholm kan det lätt bli isgator i vintertid, då är det många som har stor problem med start och stopp i backar. Med fyrhjulsdrift får föraren mycket mer kontroll över bilen i sådana situationer i jämförelse med en tvåhjulsdriven bil, säger Szymczak.

Biltillverkare har tänkt om

I takt med att efterfrågan på fyrhjulsdrivna bilar ökat på mindre bilar har biltillverkare i världen tänkt om. I dag optimeras i stor utsträckning fyrhjulsdrift för olika biltyper för att den ska fungera så dynamiskt som möjligt. Med Mercedes-Benz 4MATIC finns fyrhjulsdriften tillgänglig som tillval till nästan alla modeller. Säkerhet är direkt avgörande, men fyrhjulsdrift har fler fördelar än enbart bättre säkerhet.

– Det gör bilen otroligt balanserad och lättkörd. Man behöver inte vara en racingförare för att få körglädje, säger Ulrich Szymczak.

Vill du veta mer om 4MATIC? Läs här.