Bortom LampedusaBrutal död i andra änden av vår svenska andhämtning

Foto: Folkets Bio

Sorterandet av döda och ännu inte riktigt döda flyktingar betraktas med nollställd behärskning. Jan Söderqvist ser en film om Lampedusas sorgliga nattsida och katastrofen som bara pågår, vecka ut och vecka in.

Publicerad
Annons

Lampedusa är namnet på en liten klippa – sisådär 20 kvadratkilometer stor – i havet mellan Malta och Tunisien. I och med att de flaggor som vajar i vinden är italienska, är detta ett stycke Europa och EU på bara några landmils avstånd från den afrikanska kusten. Några tusen människor försörjer sig på fiske och turism. Det är kargt och det blåser mycket. Och det blir rätt kallt på vintern.

Gianfranco Rosis nya film inleder med att skildra den vintriga vardagen på ön: en liten kille, Samuele, tillverkar en slangbella och lär sin kompis att skjuta. Samueles pappa är fiskare, men tvingas nu bli kvar i hamn på grund av dåligt väder. Hans farmor stökar i köket och ringer in ett önskemål till den lokala radiostationen. Hon tillägnar sonen en favoritlåt och skickar med en bön om bättre väder. Vi ser hur radioprataren sköter sina sysslor i studions hemtrevliga dunkel.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons