Medea fick Emma Vetter att lyssna till sig själv

Emma Vetter står på Kungliga Operans tak. Hon beskriver sig som en känslostyrd person, vilket var till hjälp för att gå in i rollen som ”Medea”.
Emma Vetter står på Kungliga Operans tak. Hon beskriver sig som en känslostyrd person, vilket var till hjälp för att gå in i rollen som ”Medea”. Foto: Lars Pehrson

Sopranen Emma Vetter får SvD:s operapris 2016 för sin känslostarka ”Medea” i Daniel Börtz nyskrivna opera. Det är en extrem roll som på allvar fick henne att våga lyssna till sig själv.

Bo Löfvendahl
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Det börjar hemskt, sedan blir det ännu värre – och så är det bara slut.

Emma Vetter talar om ”Medea”, Daniel Börtz nyskrivna opera efter Euripides drama om en kvinna som dödar sina egna barn. Ingen feel good-story precis. Den svenske tonsättaren bygger sitt verk på Euripides 2 500 år gamla original, i svensk översättning av Agneta Pleijel och Jan Stolpe. Premiären på Kungliga Operan i januari blev en stor framgång för Emma Vetter i titelrollen. Uppsättningen älskades av både kritik och publik – vilket knappast är en självklarhet när det gäller ett nyskrivet svenskt operaverk.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons