8 drömställen till alla hjärtans dag

Foto: Vår Gård, Anders Fredriksen

Det går att finna romantik trots restriktioner. SvD Mat & resor guidar till åtta ställen i och nära Stockholm för att fira årets kärleksfullaste dag.

Linda Iliste, Jan Ekholm
Publicerad
Annons

1 / 8

Vår Gård

Vår Gård i Saltsjöbaden har levt ett långt och brokigt liv. Här den ursprungliga byggnaden Villa Skärtofta. Foto: Vår Gård
Vår Gård i Saltsjöbaden har levt ett långt och brokigt liv. Här den ursprungliga byggnaden Villa Skärtofta.
Vår Gård i Saltsjöbaden har levt ett långt och brokigt liv. Här den ursprungliga byggnaden Villa Skärtofta. Foto: Vår Gård

Säg ”alla hjärtans-helg i Saltsjöbaden” och de flesta tänker omedelbart på Grand Hotel. Men i år provar vi något nytt och vänder oss mot det praktfulla hotellets granne; den lite udda fågeln Vår Gård som hittat balansen mellan tinnar- och tornromantisk patriciervilla från 1897 och 50-talistisk kursgård. Dessutom ägd av KF som fraktat hit Sveriges första Konsumstuga och gjort ett museum av det. Ägorna är stora, läget intill havskanten oslagbart och bäst blir upplevelsen i en av de tre sviterna med egen ångbastu och panoramavy över hav och badbryggan – just nu flitigt använd av alla som hakat på trenden med vinterbad. Under valentinhelgen erbjuds paket med en övernattning, bubbel och fyrarättersmiddag i restaurangen, där närodlat och säsongsbetonat står i fokus. Missa inte heller vinkaféet och det utmärkta bageriet.

Ringvägen 6, Saltsjöbaden, vargard.se

Annons
Annons

2 / 8

Färna Herrgård & Spa

På Färna herrgårds restaurang jobbar flera prisbelönade kockar. Foto: Färna Herrgård
På Färna herrgårds restaurang jobbar flera prisbelönade kockar.
På Färna herrgårds restaurang jobbar flera prisbelönade kockar. Foto: Färna Herrgård

Mitt i trolska Bergslagen väntar en naturnära upplevelse präglad av kontrasten mellan herrgårdsliv och skog. Den gamla bruksorten Färna har varit befolkad sedan 1500-talet och själva herrgården, uppförd 1776 mellan sjöarna Lillsvan och Norrsjön, lovar nutida komfort i historisk nejd. Tänk råvaror från den egna köksträdgården och traktens bönder, prisbelönt kök, fyra sommelierer och fina hotellrum utspridda i kringliggande flyglar. För en särskilt drömsk alla hjärtans erbjuder Färna romantiska paket innehållande övernattning, herrgårdsfika och femrätters med utvalda viner. Väl tillbaka på rummet finns tryfflar och kyld champagne.

Skinnskatteberg, farnaherrgard.se

Annons
Annons

3 / 8

Cork vinbar

På Cork i Gamla stan ligger fokus på portugisiska viner. Foto: Leif Ljung
På Cork i Gamla stan ligger fokus på portugisiska viner.
På Cork i Gamla stan ligger fokus på portugisiska viner. Foto: Leif Ljung

Namnet är ingen slump. I fönstret syns hundratals korkar. Inne i den charmigt lilla lokalen står ett korkbord intill väggen. Flaskorna förvaras i hyllor gjorda av vinlådor. Det är portugisiske krögaren Alex Carreira som snickrat ihop dem själv, och för honom hör korkindustrin i hemlandet ofrånkomligt ihop med kärleken till de portugisiska vinerna. Något som han sedan ett år tillbaka helhjärtat delar med sig av till stockholmsborna på Cork i Gamla stan. En utmärkt pluttig bar att lära sig mer om ett anrikt vinland, vars spännande moderna produktion är tämligen okänd hos oss. I köket lagas medelhavsmat och antipasto som komplement till de cirka 300 vinerna på glas, varav merparten från små producenter i Carreiras fädernesland.

Stora Nygatan 22, corkvinbar.se

Annons
Annons

4 / 8

Djurönäset

Fyrstjärniga Djurönäset bjuder på spektakulär utsikt från den varma utomhuskällan. Foto: Djurönäset
 Fyrstjärniga Djurönäset bjuder på spektakulär utsikt från den varma utomhuskällan.
Fyrstjärniga Djurönäset bjuder på spektakulär utsikt från den varma utomhuskällan. Foto: Djurönäset

Ynka 40 minuter från innerstan väntar en skön skärgårdsfristad komplett med vinteridylliskt spa. Fyrstjärniga Djurönäset, som ligger på en egen udde omgärdad av natur och hav, bjuder den 13 februari på ett söndagsretreat som inleds med något gott att dricka i den rofulla loungen. På eftermiddagen kan ni unna er avkopplande spabehandlingar i Skärgårdspaviljongen, doppa er i den varma utomhuskällan ute på klipporna och bada bastu i bastulandskapet. En perfekt wellnessprolog på kvällens trerättersmiddag i restaurangen som kökschefen komponerar av årstidens bästa råvaror. Kvällen avrundas förslagsvis i lobby-baren med någon av de många ginsorterna. Passar inte just söndagen erbjuder Djurönäset även andra lyxiga weekendpaket.

Seregårdsvägen 1, Djurhamn, djuronaset.com

Annons
Annons

5 / 8

Rånäs slott

Storslagna Rånäs slott utlovar ett överflöd av levande ljus under alla hjärtans dag. Foto: Anders Fredriksen
Storslagna Rånäs slott utlovar ett överflöd av levande ljus under alla hjärtans dag.
Storslagna Rånäs slott utlovar ett överflöd av levande ljus under alla hjärtans dag. Foto: Anders Fredriksen

Vackra Rånäs slott ritades av det tidiga 1800-talets mest tongivande hovarkitekt Per Axel Nyström, utbildad i Italien och Frankrike. Redan från första spadtaget var det storslaget, och det senempiriska ägorna var fram till 1929 i den kultur- och reseintresserade familjen Reuterskölds besittning. Den äkta slottskänslan är välbehållen, och man har till och med myntat ett eget ord för den typ av upplevelse man erbjuder dagens gäster: ”magistätiskt”. Och nog borgar den historiska stämningen för majestätiska möten och magisk romantik. Inte minst under alla hjärtans-helgen. Därjämte får ni fri tillgång till Sjöbastuns relaxavdelning, vars fyra utomhuspooler har pampig panoramautsikt över Skedvikens strand.

Rånäs, ranasslott.se

Annons
Annons

6 / 8

Tea & Garden

Foto: Tea & Garden
Tea & Garden
Foto: Tea & Garden

Afternoon tea är ett favoritmåste i London. Men även när det inte går att resa finns det tack och lov ett fint alternativ på hemmaplan i form av Vasastans Tea & Garden. Testunden dukas fram på vackert porslin och våningskakfat i en anglosaxiskt näpen miljö präglad av puderrosa blomstermönster och bekväma fåtöljer med Union Jack-kuddar. Utgångspunkten för de tre olika menyerna är förstås brittisk, men med en tydlig svensk influens: snittar med bakad pastej och saltgurka, skagenröra och rökt lax med dill. Scones som vid sidan av clotted cream njuts med hemlagad äppel- och kanelmarmelad. Hemlagad tårta och två sorters sorbet som söt avrundning. För att göra firandet extra speciellt bör ni givetvis lägga till varsitt glas bubblande torrt Beaumont des Crayères.

Dalagatan 36, teagarden.se

Annons
Annons

7 / 8

Näsby slott

Art nouveau möter 1950-tal i de romantiska rummen på nyrenoverade Näsby slott. Foto: Jan Malmström
Art nouveau möter 1950-tal i de romantiska rummen på nyrenoverade Näsby slott.
Art nouveau möter 1950-tal i de romantiska rummen på nyrenoverade Näsby slott. Foto: Jan Malmström

Näsby kallas förvisso festernas slott, där det glada 1920-talet fortfarande sitter kvar i väggarna. Men det ombonade slottet – som nyligen genomfört en renovering mot en återgång till förra sekelskiftets art nouveau-stil kryddat med en gnutta punk – passar även utmärkt för mindre, mer intima tilldragelser. I den ombonade miljön med detaljer inspirerade av såväl gränsöverskridande modefotografen Tim Walker som konstnären Alfons Mucha erbjuds övernattning samt den avslappnat eleganta Lilla slottskrogen. Bokar du Näsbys ”Castle Love”-paket serveras inleds vistelsen med ett blommor, champagne och choklad – och fortsätter med bastubad, trerätters middag och kaffe i vinterträdgården.

Djursholmsvägen 30, Täby, nasbyslott.se

Annons
Annons

8 / 8

Bryggerikrogen

Svenskt matarv på romantiska Bryggerikrogen i Nora. Foto: Frida Edlund
Svenskt matarv på romantiska Bryggerikrogen i Nora.
Svenskt matarv på romantiska Bryggerikrogen i Nora. Foto: Frida Edlund

Riktig mat på fina råvaror, så närodlade som möjligt. Naturligt vin och öl från det hyllade mikrobryggeriet Apex Brewing Company. En varm och hjärtlig miljö. Det var restaurangchefen Veronica Carlssons grundtanke när hon efter fem år hos Mathias Dahlgren öppnade Bryggerikrogen. Så har det fortgått tillsammans med tillskottet Erik Lindeberg som köksmästare. Låt alltså inte namnet förleda; krogen ligger i anrika industriområdet Kvarteret Bryggeriet i centrala Nora, vars läge intill tre forsar föranlett många år av öltillverkning. En passande miljö att förvalta svenskt matarv i, vi rekommenderar särskilt kökets favoriter à sju serveringar. Toppa upplevelsen med att checka in på charmiga Lilla hotellet tio minuters promenad bort.

Prästgatan 42, Nora, bryggerikrogen.se

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons