”Snabbtester hemma kan få ner smittspridningen”

Möjligheten att hitta en relativt billig, generell lösning på att hålla smittor i schack måste tas på allvar, menar professor Björn Högberg.
Möjligheten att hitta en relativt billig, generell lösning på att hålla smittor i schack måste tas på allvar, menar professor Björn Högberg. Foto: Johan Nilsson/TT, Stefan Zimmerman

Upprepad snabbtestning som människor utför själva i hemmet har potential att få ner smittspridningen utan omfattande frihetsinskränkningar. Det skriver Björn Högberg, professor i biofysik.

Publicerad
Annons

Mycket talar för att vi nu går mot en tredje våg av covid-19 i Sverige. Vi står fortfarande inför pandemin, vaccineringen går långsamt och nya mutationer uppstår. Jag hävdar att det finns ett modernt alternativ för att begränsa smittspridningen utan omfattande frihets­inskränkningar och utan omfattande smittspårningsarbete – upprepad snabb­testning i hemmet. Om alla testade sig var fjärde dag under en längre tid och stannade hemma vid positivt testresultat så finns det väldigt goda argument för att detta skulle leda till en betydande effekt på smittspridningen. Jag anser att nu är ett ypperligt tillfälle att lära oss mer om snabbtesters effekt på smitt­spridningen på befolkningsnivå samtidigt som vi bidrar till minskad smittspridning. Den här möjligheten att hitta en relativt billig, generell lösning på att hålla smittor i schack måste tas på allvar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons