Så mycket pengar sparas på ISK-konton

Investeringssparkonto var tänkt att stimulera sparande i aktier och fonder och samtidigt göra det enklare att deklarera. Istället för att betala skatt på det faktiska beloppet betalar man skatt på en schablonintäkt. Specifika kapitalvinster och utdelningar blir alltså skattefria.
Investeringssparkonto var tänkt att stimulera sparande i aktier och fonder och samtidigt göra det enklare att deklarera. Istället för att betala skatt på det faktiska beloppet betalar man skatt på en schablonintäkt. Specifika kapitalvinster och utdelningar blir alltså skattefria. Foto: Svenska Dagbladet

Fördelningspolitik, skatt och en het börs. Det är viktiga ingredienser i debatten om det populära investeringssparkontot – det som allmänt förkortas ISK. SvD reder ut begreppen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Investeringssparkonto infördes för snart tio år sedan och var tänkt att stimulera sparande i aktier och fonder och samtidigt göra det enklare att deklarera.

Sparande på ett ISK-konto är skattesubventionerat. Istället för att betala skatt på det faktiska beloppet betalar man skatt på en schablonintäkt, en tänkt intäkt. Specifika kapitalvinster och utdelningar blir alltså skattefria.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons