RecensionNya romaner

Les soixante-quinze feuillets et autre manuscrits inéditsFörsvunna ”graalen” – Proust i nytt ljus

Marcel Proust (1871–1922), fotograferad 1896.
Marcel Proust (1871–1922), fotograferad 1896. Foto: TT

För några år sedan återupptäcktes de mytomspunna ”75 blad” som Marcel Proust skrev före sitt stora genombrott, och som länge ansetts försvunna. Emi-Simone Zawall har läst en efterlängtad utgåva som visar hur Proust fann vägen till ”På spaning efter den tid som flytt”.

Publicerad
Gallimard
Foto: Gallimard
Annons

Den 7 augusti 1951 noterade Dagens Nyheter att man i Paris funnit ett tidigare helt okänt verk av Marcel Proust – den månghundrasidiga och ofullbordade romanen ”Jean Santeuil”. Tre år senare dök prosa- och essäsamlingen ”Mot Sainte-Beuve” upp, också den okänd, ofullbordad och det närmaste ett förarbete till mästerverket ”På spaning efter den tid som flytt” man kommit. ”Publiceringen av Marcel Prousts efterlämnade papper som nu pågår”, konstaterade Per Meurling i Aftonbladet i april 1955, ”visar, att föreställningen om den unge, elegante dagdrivaren, vilken först genom lidandet och sjukrummets ensamhet tvingades till litterärt allvar, är oriktig. Istället framträder bilden av en man, som under hela livet med enastående flit, målmedvetenhet och självkritik arbetar på att åstadkomma ett litterärt storverk.”

Bernard de Fallois, som varit den som upptäckt manuskripten bland alla de papper som överlåtits till honom efter Prousts bror Roberts död 1949, skrev i sitt förord till ”Mot Sainte-Beuve” att han hittat ännu ett manuskript på sammanlagt ”75 blad” indelat i ”sex avsnitt”. När kvarlåtenskapen flera år senare överläts till Bibliothèque Nationale var de 75 bladen borta. Många trodde att de försvunnit och några menade att de aldrig ens existerat. Sanningen uppdagades efter de Fallois död 2018. ”De 75 bladen” eller ”romanen från 1908” som den också kallats, hade aldrig lämnat hans privata arkiv. 

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons