ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Experter om Sveriges beslut: ”Helt vansinnigt”

Chefsläkaren Stefano Paglia beskriver virusvåren i Italiens ”röda zon” som ett krig mot en osynlig fiende. Han befarar att andra vågen blir värre än den första.
Chefsläkaren Stefano Paglia beskriver virusvåren i Italiens ”röda zon” som ett krig mot en osynlig fiende. Han befarar att andra vågen blir värre än den första. Foto: Pablo Gianinazzi

Sveriges beslut att häva coronarestriktioner för äldre får internationella virusexperter att häpna.

– Otroligt. Helt vansinnigt, säger Stefano Paglia, chef för akutsjukvården i Italiens coronadrabbade ”röda zon” till SvD.

Gunilla von Hall
Uppdaterad
Publicerad

LODI, ITALIEN Europa sjunker allt djupare ner i coronakrisens andra våg. I flera europeiska länder fylls intensivvårdsavdelningar rekordsnabbt, och i nästan alla länder införs tuffare restriktioner. På många håll talas det om att stänga ner samhällen på nytt.

Men Sverige väljer åter en annan väg. Nu genom att lätta restriktionerna och häva den skarpa uppmaningen till alla över 70 år att stanna hemma och undvika kollektivtrafik och folksamlingar. Beslutet möts av häpnad och bestörtning utanför Sverige, särskilt i Italien som drabbades först när viruset landade i Europa och där en halv miljon smittats och över 37 000 människor dött.

Laddar…