Fler skaffar hund under pandemin

Att många vuxna jobbar hemma har gjort det lättare att skaffa hund. Hos familjen Svensson i Huddinge har hundvalpen Murre flyttat in.

Tina Harr
Publicerad
Murre gillar att väcka barnen på morgnarna. ”Han väger ju typ 30 kilo och hoppar upp och slickar en i ansiktet”, säger Stella. Foto: Ari Luostarinen

Intresset för att köpa hund har ökat det senaste året när många vuxna arbetar hemifrån på grund av coronapandemin. Redan i april förra året började fler hundvalpar registreras hos Jordbruksverket.

I december var ökningen hela 40 procent jämfört med samma månad året före. Och nu i januari var det 23 procent fler som köpte en hund, jämfört med förra året.

Några som skaffat sig en fyrbent vän är familjen Svensson. Det var när kaninerna dog som syskonen Stella, Felix och Blanka kom överens med föräldrarna att nästa husdjur skulle bli en hund. När pappa Magnus sedan behövde jobba hemifrån förra våren bestämde familjen att det var ett bra läge att skaffa en valp.

De åkte till en hunduppfödare och valde Murre, eller Murdoch som de på kenneln döpt honom till, en svart flatcoated retriever.

Felix hade först tänkt att lära Murre att spåra och söka. Men det har varit svårare än vad han trodde. ”Han tittar bara var vi går och springer dit”, säger han. Foto: Ari Luostarinen

I början var det mycket jobb att uppfostra Murre och han bets en del.

– Nu är han duktig på ”sitt” och ”ligg”. Men han hoppar fortfarande upp och slickar på bordskanten, det är irriterande, säger Felix.

Han tittar på Murre som är upptagen med att tugga på en stol, innan han glatt pulsar vidare i snön hemma i trädgården i Huddinge söder om Stockholm.

För att få honom att göra tråkiga saker, som att få klorna klippta, har de kommit på ett trick – att lägga lite mjukost på överläppen. Men ibland är Murre superbusig.

– Som när han åt upp ett helt fetaostpaket – med plast och allt. Då var vi tvungna att åka till veterinären, säger Stella.

Blanka leker med Murre så ofta hon kan. ”Han gillar att bli jagad, när man leker dragkamp och när man säger ’ta den’”, säger hon. Foto: Ari Luostarinen

Hela familjen tycker om Murre, men kanske allra mest Blanka. Hon lekte ofta hund när hon var liten och ett tag ville hon bli serverad maten på golvet.

– Jag brukar ge ett ben till honom som han gnager på medan jag sitter vid datorn på kvällen, säger Blanka.

Det bästa med Murre är att man alltid har en vän, tycker de.

– Man kan krama och mysa med honom om man är ledsen, säger Stella.

Under året har flera aktiviteter varit inställa och Felix har haft en del distansundervisning. Då har det varit extra skoj att ha Murre att leka med.

– Nu har vi varit ute och åkt längdskidor, och då springer Murre bredvid oss, säger Stella.

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se