Tegnell: Snabb och klar ökning av vaccinationer

Statsepidemiologen Anders Tegnell.
Statsepidemiologen Anders Tegnell. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den sjunkande trenden för smittspridningen verkar ha avstannat i Sverige. Samtidigt går vaccineringen framåt – snart har 4 procent av befolkningen över 18 år vaccinerats, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Publicerad
Annons

Vid dagens pressträff medverkar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, Thomas Lindén, avdelningschef vid Socialstyrelsen och Svante Werger, rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Anders Tegnell inleder pressträffen med att redogöra för läget globalt.

– Det är möjligen så att vi har en liten nedgång globalt, säger han men tillägger att det är svårt att säga något säkert.

Inom EU är smittspridningen utbredd, även om läget varierar mellan olika länder. För Sveriges del verkar den sjunkande trenden ha avstannat något, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Lite oroande att den sjunkande tendensen avstannat, säger han.

– Vi kommer att ha en besvärande situation gällande covid under stora delar av den här vintern.

Sverige har en något plattare och jämnare kurva än vissa länder i Europa.

– Det finns inga tecken på att det lugnar ner sig ordentligt som det var i somras just nu i alla fall, säger han.

Det skiljer sig också mellan regioner i Sverige. I Skåne har exempelvis smittspridningen gått ner en hel del sedan julhelgen, även om nedgången avstannat något den senaste tiden.

Annons
Annons

Tegnell talar även om läget i Västerbotten som drabbats av omfattande utbrott, bland annat ett stort utbrott på en arbetsplats.

Han talar om de virusmutationer som man upptäckt och de diskussioner om gränskontroller som varit, för att begränsa smittan. Folkhälsomyndigheten har tagit fram en rad rekommendationer för de som rest i något av de länder där man upptäckt virusmutationer och omfattande spridning av dessa.

Att alla följer rekommendationerna om att stanna hemma när man är sjuk, att hålla avstånd och god handhygien är nu mycket viktigt, säger Tegnell.

– Och sist men inte minst att man vaccinerar sig när man får möjlighet att göra det, säger han.

Ytterligare 73 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Sammanlagt har 12 188 smittade avlidit i landet.

Totalt har 596 174 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Vad gäller vaccineringen mot covid-19 går den framåt, berättar Tegnell.

Regionerna har hittills vaccinerat mer än 300 000 personer och totalt har snart 4 procent av befolkningen över 18 år vaccinerats.

– Det enda som begränsar i vaccin just nu är leveranserna vi får, säger han och tillägger:

– Det har varit en snabb och klar ökning hela tiden.

Tre av fyra som bor på särskilt boende för äldre, SÄBO, har fått minst en dos av vaccin mot covid-19, och bland personer med hemtjänst har en av fyra fått sin första dos.

Annons
Annons

75 procent av alla i särskilt boende för äldre hade fått minst dos ett, enligt siffror från den 3 februari från Folkhälsomyndigheten.

Knappt 30 procent av alla på SÄBO hade fått både dos ett och dos två. 24,7 procent av de som har hemtjänst hade fått minst dos ett och 1,5 procent av de som har hemtjänst hade fått både dos ett och två.

Uppgifterna baseras på inrapporteringen till och med den 3 februari och eftersläpningar kan troligtvis förekomma.

Antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus denna vecka har minskat, uppger Thomas Lindén som är avdelningschef på Socialstyrelsen. Enligt Socialstyrelsen vårdas 1 253 patienter utanför iva-vården – en nedgång jämfört med föregående vecka.

– Det är 253 patienter färre nu, säger han.

Antalet patienter inom intensivvården minskar också – från 246 covidpatienter den 2 februari till 237 patienter i dag.

Inför att sportloven närmar sig finns det en oro i svenska fjällvärlden för ökad smittspridning. Men i nuläget finns ingen avrådan att resa.

– En förutsättning för att resa är att man kan följa restriktionerna, säger Tegnell.

Det finns en dialog mellan FHM och de regioner där de stora skidanläggningarna finns.

FHM följer läget men ser inga lagliga möjligheter att stänga ner anläggningar i nuläget. Fjällvistelser eller skidåkning är inte problemet., enligt Tegnell.

– Det är hur man umgås runtomkring. Det går inte att träffa massa nya människor om man åker upp till fjällen i det här läget.

På en fråga från TT om det inte hade varit bättre att avråda från att resa under sportlovet, svarar Tegnell:

– Det är inte självklart bättre att alla stannar i Stockholm, plus det faktum att det är viktigt för vårt allmänna mående att vi kan vara ute och röra på oss. Det här är en vågskål, det finns inga enkla svar.

På en fråga från SVT om hur den som planerat att åka till fjällen under våren ska tänka kring riskerna med smittspridningen, svarar Tegnell att så länge man planerat sin resa på ett sätt som är enligt rekommendationerna – det vill säga att man reser, bor och beter sig på ett smittsäkert sätt under fjällresan – ser Folkhälsomyndigheten inget problem med det.

– Det är inte skidbacken i sig som ökar smittspridningen.

Den senaste tiden har man sett att nedgången i smittspridningen börjat minska och stanna av något. På en fråga från DN om hur detta ser ut att utveckla sig och huruvida nedåtgången som minskat ser ut att fortsätta att minska, svarar Tegnell:

– Det verkar tyvärr som att den procentsatsen minskar hela tiden, det är en viktig signal att nu finns det en uppenbar risk att det vänder och går uppåt igen.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons