Annons

Räkna ut vad du behöver spara till pensionen

Vet du hur mycket du behöver spara för att nå den nivå du vill när du går i pension? Det kan vara svårt att veta, särskilt om pensionsåldern ligger många år i framtiden. Men det finns lösningar som effektivt kan göra det enklare.

– Vi märker att det här är svårt överlag. Folk tycker att det är snårigt med sparande, särskilt sparande till pensionen, säger Maja Englund, på SPP.

colourbox.com / MAXPPP
Foto: colourbox.com / MAXPPP
colourbox.com / MAXPPP
Foto: colourbox.com / MAXPPP
Foto: colourbox.com / MAXPPP

Efter att ha genomfört flera undersökningar tillsammans med kunder identifierade Roger Wilsson och SPP olika faktorer som är viktiga för vad svenskar vill veta om sin framtida pension. Det som framgick var att det dels ska vara enkelt och smidigt men även ge andra tips på vad du kan göra förutom att spara, då alla inte har möjlighet till det.

Resultatet blev tjänsten ”Spara med SPP” där vem som helst kan räkna ut en pensionsprognos utifrån när du är född, månadslön och önskad pensionsålder.

– I undersökningarna fick vi också veta att många är nyfikna på att jämföra hur de står sig mot andra. Därför visar tjänsten också en jämförelse med andra personer i en liknande situation, säger Maja Englund, på SPP.

57 procent fler pensionärer 2050

Pensionsprognosen är uppdelad i vad som kommer från allmän- och tjänstepension samt den del som består av privat sparande. I rapporten ”Hur stor blir min pension” genomförd av minpension.se framgår det att enbart en procent av pensionen kommer från privat sparande. Fram till 2050 förväntas det finnas 57 procent fler pensionärer i Sverige än i dag, det innebär 880 000 personer, visar siffror från Statistiska Centralbyrån. Det sätter hög press på pensionssystemet.

– Det första steget med tjänsten är att man blir exponerad för sitt sparbehov utifrån ålder och inkomst. Många i dag tänker att ”jag löser det där längre fram”. Men vi blir äldre, vi studerar längre och vill gå i pension tidigare, det håller inte rent ekonomiskt. Antingen sticker man huvudet i sanden eller så tar man tag i det och börjar månadsspara, säger hon.

ISK växer lavinartat

En sparform som sedan den lanserades 2012 vuxit lavinartat är ISK, investeringssparkonto. Bara mellan 2014 och 2015 ökade antalet öppnade ISK-konton med 83 procent, visar siffrorna från Skatteverket. En av detaljerna som gör ISK populärt är att tillgångarna på kontot schablonbeskattas, oavsett vinst eller förlust.

Den allmänna pensionen betalas ut av staten och tjänstepensionen kommer från arbetsgivaren, men faktum är att dessa två pensioner i regel bara motsvarar cirka 65 procent av din nuvarande lön. För att kunna behålla samma levnadsstandard under pensionen som du har nu behöver man ha ett privat sparande – och det är här investeringssparkontot, ISK, kommer in i bilden.

– Det kan vara smart att ha ett ISK-konto på samma plats som tjänstepensionen. Genom att ha ett månadssparande på lång sikt samlas pengarna och blir inte lika lättillgängliga som på exempelvis banken. Om sparandet till pensionen samlas och särskiljs från annat sparande kan man känna sig trygg med att det är samlat, säger Maja Englund.

Här kan du testa att räkna ut din pension och se vad du behöver månadsspara!

Annons
Detta är en annons från SPP, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.