”Jag glömmer inte kastanjen på Odenplan”

Träden vid Odenplan 2009
Träden vid Odenplan 2009 Foto: Privat

Saknaden över kastanjen som fälldes på Odenplan, ilskan mot den som giftmördat ett vackert träd, men också lyckan att få äta matsäck under Kvilleken. Träd väcker känslor, starka känslor. Det visar alla läsarmejl vi har fått i samband med Idagsidans artikelserie ”Kära träd”.

Publicerad
Annons

PÅ ODENPLAN i Stockholm fanns för ett par år sedan 17–18 träd, flera av dem riktigt stora. En mer än 100 år gammal stor och vacker kastanj stod i sydvästra hörnet av den triangel som torget bildar. Jag tyckte mycket om Odenplans stora träd. Det var härligt att gå där när vinden ruskade om i trädens stora kronor. Jag glömmer dem inte. Nu är de borta.

När pendeltågsstationen för Citybanan skulle börja byggas på Odenplan för ett par år sedan sågade man ner vartenda träd! Det var rena motorsågsmassakern på torget. På ett informationsmöte före avverkningen sa man från dåvarande Banverket (nu Trafikverket) att man i alla fall skulle försöka rädda kastanjen. En trädälskare satte upp en lapp med texten ”Rädda mig!” på trädet. Banverket plockade bort lappen. Den kom upp igen, och togs ner igen. Flera gånger. Kastanjen sågades ner vintern 2010.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons