Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Annons

Köp Peter Fries litografiserie Sommardagar – exklusivt via SvD accent

Konstnären Peter Frie hämtar sin inspiration bland molnen. Nu lanseras hans litografiserie Sommardagar – som går att köpa exklusivt via SvD accent.

Heidelbergpressen dunkar på Björn Lumphés litografiska tryckeri på Långholmen i Stockholm. Konstnären Peter Frie granskar noga färgåtergivningen på ett blad med hans karaktäristiska landskapsmåleri. Landskap är kanske en något missvisande term, eftersom merparten av verket består av himmel och moln.

– Med åren har det blivit mer himmel och mindre landskap. När jag bodde i Närke, omgiven av skog, tog det som fanns på marken mer plats, men nu när jag bor i Skåne, med sitt vackra ljus och höga himmel, tar det allt mindre plats.

Peter Frie verkar i en klassisk tradition med vidsträckta tidlösa landskap, inte sällan med en något melankolisk ton. Han har jämförts med bland andra William Turner och Caspar David Friedrich, men lyfter själv hellre fram David Hockneys sentida verk, när han gick mot ett mer traditionellt landskapsmåleri, och självklart har han också hämtat inspiration från mästare som Paul Cézanne, Johannes Vermeer och Rembrandt. På 1960- och 70-talen, när Peter Frie började som konstnär, skulle konsten gärna vara både politisk och provokativ. Men det har aldrig varit en del av Fries konstnärskap. Istället sökte han sig till naturen.

Bilderna skapas i Peter Fries ateljé, från minnesbilder av platser han besökt eller drömmer sig bort till. Han gör aldrig några skisser ute i naturen eller tar några fotografier att utgå från.

– De som betraktar målningarna kan ofta gärna tolka in någon plats de tycker om eller som gjort intryck på dem, men oftast finns platserna bara i min fantasi. Man skulle kunna säga att jag försöker hitta och skapa platsen för den perfekta picknicken.

Peter Frie föddes i Lysekil 1947 och påbörjade i sin ungdom studier vid Kongelige Danske Kunstakademie i Köpenhamn, men hoppade snart av och drog till Spanien för att lära sig måla på gator och ute i naturen. 1998 tilldelades han det prestigefyllda finländska konstnärspriset Ars Fennica och han finns representerad vid bland annat Kalmar konstmuseum och Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn. 2007 skapade han tillsammans med poeten Tomas Tranströmer boken och verket Stor och långsam vind.

– Jag är bara en envis konstnär som ägnat hela mitt liv åt naturen.

Verket Gläntan.

Litografiserien Sommardagar innefattar de tre verken Gläntan, Spegling och Fälten. Varje grafiskt blad har storleken 81,5 x 58 cm och ges ut i en begränsad upplaga av 225 numrerade exemplar. De går att beställa som enkelt blad, eller i vit träram med passepartout. Pris för portfölj med alla tre litografier: 18 000 kr (med ram 22 800 kr). Finns att köpa på SvD accent.