ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Moderna människor speglas i levande döda

Zombiens popularitet beror kanske på att den fungerar som en spegel för den moderna människan.
Zombiens popularitet beror kanske på att den fungerar som en spegel för den moderna människan. Foto: Staffan Löwstedt

Liksom ekonomisk spekulation förvandlar varelser till ting, smittar zombien tills omgivningen består av levande döda. Thomas Steinfeld finner en koppling mellan Halloweens utbredning och vår tids själlösa konsumism.

Thomas Steinfeld
Publicerad
Annons

Spöken är uråldriga varelser. De dödas riken är mycket äldre än antiken, vampyren tillhör folktron över hela världen, och zombiens ursprung ligger förmodligen lika långt tillbaka i tiden. Alla dessa vålnader kunde alltså med rim och reson lämnas kvar i det förflutna, för alltid besegrade av vetenskapen, psykoanalysen och kanske också, i den västliga världen, på grund av kyrkans betydelseförlust i det offentliga livet.

Konstigt nog är det tvärtom, åtminstone i populärkulturen. Spökena, vampyrerna och zombien tycks ha anpassat sig till den moderna världen, i synnerhet till dess teknik och ekonomi. De verkar frodas i den nya omgivningen. Mycket av deras närvaro i populärkulturen kan visserligen betraktas som lek. Men fiktionen skulle aldrig vara attraktiv, om det inte också fanns en hel del allvar i den. Det gäller framför allt i dessa dagar, när det ska firas Halloween.

Laddar…