ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Norska oljefonden investerar i vapenaktier

Den gigantiska norska oljefonden kan ha aktier i uppemot 400 vapenrelaterade företag trots att majoriteten av befolkningen är emot sådana investeringar. Arkivbild.
Den gigantiska norska oljefonden kan ha aktier i uppemot 400 vapenrelaterade företag trots att majoriteten av befolkningen är emot sådana investeringar. Arkivbild. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Den gigantiska norska oljefonden kan ha aktier i uppemot 400 vapenrelaterade företag trots att majoriteten av befolkningen är emot sådana investeringar, visar en ny rapport.

TT
Publicerad

Ett antal bistånds- och hjälporganisationer står bakom rapporten. Den har nått slutsatsen att fonden – som totalt har investerat motsvarande nära 8 800 miljarder svenska kronor i drygt 9 000 företag världen över – har aktier i 100–150 vapenproducenter och i cirka 250 företag som tillverkar vapenkomponenter.

– Vi kan inte tjäna pengar på företag som producerar vapen som leder till att civila dödas. Det är rätt och slätt omänskligt. Regeringen måste se till att oljefonden gör sig av med alla vapeninvesteringar, säger Anja Bakken Riise, som leder organisationen Framtiden i våra händer, enligt nyhetsbyrån NTB.

Laddar…