”Nya bostadsministern måste hämtas från MP”

Miljöpartiet måste utnyttja kompetensen som finns av att styra ute i landet. Bostadsfrågorna är och bör förbli en profilfråga för MP, men då måste en ny bostadsminister hämtas bland något av våra gröna kommunalråd. Det skriver Tomas Eriksson (MP).

Publicerad
Annons
Tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan när han meddelade sin avgång. Löfvens nya bostadsminister bör hämtas från MP, skriver artikelförfattaren. Foto: Lars Pehrson

DEBATT | NY BOSTADSMINISTER

I helgen höll Miljöpartiet kongress i Karlstad. Efter en tuff tid med mycket diskussioner valdes Gustav Fridolin och Isabella ­Lövin till språkrör med ett brett och starkt mandat att leverera en nystart. Processen fram till kongressen har tydligt lyft fram budskapet om att kompetensen ute i landet om att regera måste tas tillvara. Ingen ska någonsin ­behöva fundera på om Miljö­partiet verkligen är ett regeringsdugligt parti.

På kongressen antogs även en bostadspolitisk proposition. I propositionen markeras tydligt att bostadsfrågorna ska vara en profilfråga för MP och att vi ska vara ledande i arbetet med att nå målet om att bygga 75 000 nya bostäder per år. Faktum är att vi redan har kommit en bit på väg. Sedan MP tillträdde på bostadsminister posten har byggandet ökat med 5 000 lägenheter och 600 småhus. Men vi behöver göra mycket mer. Fortfarande tar det exempelvis åtta år i genomsnitt för en person i Stockholm att få en bostad. Det är alldeles för länge.

Annons
Annons

Ute i landet finns många gröna kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor i sin kommun. I dessa kommuner styr vi i både majoritet och minoritet samt i koalitioner med olika politisk färg. Den gemensamma nämnaren för alla dessa kommuner är att politiken drivs framåt genom pragmatism och kompromisser. Här finns erfarenhet om vad som är realistiskt att driva och nå politisk framgång.

Ute i landet finns också kunskap i sakfrågorna. Att som kommunpolitiker ansvara för bostadsbyggande kräver ständig dialog med byggföretag, förvaltning, läns­styrelse och de statliga myndigheterna. Fokus ligger alltid på att åstadkomma förändring på riktigt. Att se till att ge kommun­invånarna tak över huvudet och samtidigt minska segregationen.

Jag vill också vara tydlig med att jag inte talar i egen sak. Som ansvarig för regionutvecklings- och bostadsförsörjningsfrågor i Stockholms läns landsting har jag inte själv ansvar för faktiskt bostadsbyggande. Däremot vet jag att det finns många goda kommunalråd i Malmö, Göteborg, Stockholm, Järfälla med flera kommuner som på kort tid lyckats nå stora framgångar i att bygga nya bostäder.

Därför bör nästa gröna bostadsminister hämtas hos en av dessa.

Foto: Pressbild/MP

Tomas Eriksson (MP)
gruppledare Stockholms läns landsting

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons