Polis riskerar dödsstraff för mord i Atlanta

Distriktsåklagaren Paul Howard när han meddelade att två poliser misstänkts för brott.
Distriktsåklagaren Paul Howard när han meddelade att två poliser misstänkts för brott. Foto: Hyosub Shin/AP/TT

Två poliser anklagas formellt för brott efter att den svarte mannen Rayshard Brooks sköts ihjäl i samband med ett ingripande i Atlanta i USA. Den polis som misstänks ha avlossat de dödande skotten riskerar dödsstraff.

TT-Reuters
Publicerad
Annons

Polisen som tros ha avlossat de dödande skotten mot Rayshard Brooks har fått sparken och anklagas formellt för elva olika brott. Ett av dem är mord, enligt den amerikanska åtalspunkten "felony murder". Det är en juridisk term som innebär en vidare definition av mord, där det bland annat inte spelar någon roll om dödandet var avsiktligt eller inte. Den tolkas olika i olika delstater, men kan bland annat tillämpas om det är en polis som har orsakat en människas död.

Den andra polisen som var med under ingripandet har omplacerats till skrivbordstjänst. Han anklagas för tre olika brott, bland att för att ha brutit mot polisens etiska ed men också för "aggravated assault". Det senare kan enligt delstatens lagar innebära ett slags våldsamt och uppsåtligt övergrepp under förvärrande omständigheter.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons