Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Färgsprakande maximalist i samarbete med Svenskt Tenn

Luke Edward Hall har charmat en hel designvärld med sin konst
och formgivning – och med sin look. Nu är han Sverigeaktuell med
både en utställning och ett designsamarbete med Svenskt Tenn.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 15 maj 2019
Annons

Namnet på allas läppar i inredningsvärlden just nu är Londonkonstnären och designern Luke Edward Hall. Blott 29 år gammal har han hunnit med allt från en egen utställning på auktionshuset Christie’s till att skapa en jubileumskollektion åt Royal Academy of Arts och en Burberrykampanj med modefotografen Mario Testino. Hans färgstarka kombinationer av lekfulla mönster har blivit så stilbildande att Vogue för några år sedan dubbade honom till ”inredningsvärldens wunderkind”.

2015 startade Hall sin designstudio för illustrationer och målningar möbler, tyger och keramik. Varannan vecka ger han också Financial Times läsare sina bästa tips inom inredning och design.

Med en examen i herrmode är det inte heller konstigt att han också hyllas för sin pricksäkra klädstil. Knallröda bomullsvästar, skotskrutiga byxor och strama polotröjor matchas med rosa strumpor, honungsfärgade manchesterkavajer och runda glasögon. Lite som en färgstark Harry Potter eller den brittiska marängsvissen Eton Mess – strösslad med pistagenötter och körsbär på toppen.

Annons
Annons

– Min klädstil är precis som min konst. Jag vill klä mig roligt helt enkelt. Gärna blommigt och randigt i samma outfit, säger Luke till SPG. 

Just nu är han dubbelt Sverigeaktuell. I veckan öppnade hans utställning Snake charmer – med illustrationer, målningar och keramik – på galleriet Arsenalsgatan 3. Samtidigt lanserar han en exklusiv designkollektion med Svenskt Tenn.

– Utställningen visar mina senaste skisser, målningar och keramikföremål. Inspirationen har jag hämtat i Marrakech. Keramiken är gjord i Skottland och handmålad av mig, främst med vattenfärg. Samarbetet med Svenskt Tenn är en dröm som gått i uppfyllelse, en kollektion med väskor, kuddar, keramik och lampskärmar, allt med uttrycksfulla motiv i akvarell.

Hur skulle du beskriva din design? 

– Som mina kläder: romantisk och färgglad – formad av min kärlek till historia, skönhet och lekfullhet. Just nu inspireras jag mycket av den grekiske målaren Alekos Fassianos. Men också av romaner, dammiga gamla hus, musik och 70-talsdesign. Och människor som Cecil Beaton, Stephen Tennant och Denton Welch.

Annons