Ny kalkyl: Stockholm kan nå flockimmunitet i juni

Tom Britton, matematiker, vid Stockholms universitet.
Tom Britton, matematiker, vid Stockholms universitet. Foto: Emma-Sofia Olsson

En ny matematisk modellering visar att flockimmunitet kan uppnås redan när 40 procent av befolkningen har haft covid-19.

– Det skulle innebära att smittspridningen i Stockholm skulle stanna av i mitten av juni, säger Tom Britton, professor vid Stockholms universitet.

Jan Majlard
Uppdaterad
Publicerad
Annons

45 människor i Sverige har rapporterats avlidna av coronaviruset under det senast dygnet, den totala dödssiffran är nu uppe i 3 220 enligt Folkhälsomyndigheten. 656 nya fall av smittan bekräftades på lördagen. Totalsiffran är 25 921 smittade i landet.

Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att smittspridningen den senaste veckan har avtagit något i de regioner som hittills sett den största spridningen av covid-19, men att den har ökat i andra regioner.

– Vi ligger kvar på ungefär samma nivå. Lägre siffror under helger och högre i veckorna. En vågrörelse som sakta går nedåt. Minskningen är mer tydlig av fall i intensivvård, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT.

Störst smittspridning har skett i Stockholm och där skulle en så kallad flockimmunitet kunna nås om om en dryg månad, enligt matematikprofessor Tom Britton.

Tidigare uppskattningar har indikerat att cirka 60 procent av befolkningen behöver vara immun för att flockimmunitet ska uppnås.

Nya siffror visar att färre behöver infekteras innan en population uppnår ett immunitetsskydd mot vidare utbrott och smittspridning.

Annons
Annons

Tom Britton, som ligger bakom de färska beräkningarna, anser att det är ett viktigt resultat.

– Vi har använt en enkel modell med reproduktionstalet 2,5 (när varje person i genomsnitt smittar 2,5 personer) och kommer med denna fram till att flockimmuniteten inträder vid cirka 40–45 procent i stället för 60 procent, säger Britton som har kommit fram till slutsatsen tillsammans med Pieter Trapman från Matematiska institutionen vid Stockholms universitet och Frank Ball vid University of Nottingham.

Ju fler som har haft viruset och blivit immuna, desto svårare får viruset att spridas i en befolkning. Men om inte flockimmunitet uppnåtts innan restriktioner hävs kan man frukta en andra våg av smittspridning.

Den avvägningen har nu många länder gjort när man lättar på restriktioner, bland annat våra nordiska grannländer.

– Den här positiva nyheten kan betyda att man inte behöver gå så långt med restriktioner i Sverige som i andra länder, säger Tom Britton, som redan den 6 mars förutspådde en smittspriding i Sverige inom en vecka i en SvD-intervju.

Tom Britton i sitt arbete. Foto: Emma-Sofia Olsson
Tom Britton i sitt arbete.
Tom Britton i sitt arbete. Foto: Emma-Sofia Olsson

Flockimmunitet kan variera mellan olika städer och stadsdelar:

– Smittspridningen är större där många människor vistas och där många sociala kontakter tas, säger Tom Britton.

Annons
Annons

Delar av region Stockholm, som Järva och Södertälje, rapporterade en stor smittspridning redan i slutet av mars.

Kan olika delar av region Stockholm uppnå flockimmunitet – medan smittspridning fortsätter i andra delar?

– Vår slutsats är att flockimmuniteten huvudsakligen ska råda i region Stockholm i mitten av juni. Men det kan finnas smittspridning här och där, säger Tom Britton, som när SvD når honom befinner sig i Norrtälje, en kommun med hittills liten rapporterad smittspridning.

Resultatet från professor Tom Brittons undersökning är inte kvalitetsgranskad. Statepidemiolog Anders Tegnell säger till TT att det kan stämma att Stockholm når flockimmunitet i juni.

– Det finns en del artiklar som talar för det som ser ganska vederhäftiga ut, att man får en effekt av immunitet redan innan man når den här totala flockimmuniteten. Det är lite det vi ser i Stockholm, säger han till TT.

Så det kan innebära att vi har flockimmunitet i Stockholm i juni?

– Ja, men jag tror att vi måste vara försiktiga med vad vi menar med flockimmunitet. Det innebär inte att faran är över. Vi kommer fortfarande att ha mycket spridning, men på en låg nivå, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det är inte en signal om att allt kan återgå till det vanliga.

Ett annat forskarlag, lett Gabriela Gomes vid Liverpool School of Tropical Medicine, har landat på ett ännu lägre procenttal där flockimmunitet i en befolkning kan infinna sig.

– De har kommit fram till siffror på 10–20 procent, men det tror jag inte på. Det viktiga är ändå att procenttalet är väsentligt lägre än 60. Det handlar inte om 58 procent, tillägger Tom Britton.

Resultaten från de båda undersökningarna är alltså ännu inte kvalitetsgranskade.

– Vi har skickat vår rapport till en erkänd tidskrift. Det kan ta ett par veckor innan vi får svar, säger Tom Britton.

Men den världsledande smittmodelleraren Mark Lipsitch, professor på Harvarduniversitet i USA, har enligt Tom Britton uppmärksammat hans rön.

– Det ger oss hopp, tillägger Tom Britton.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons