Janerik Larsson:”Entreprenörer som välfärdsbyggare”

Janerik Larsson
 Anna Whitlock föddes 1852 i ett borgerligt hem i Stockholm. Blott 26 år gammal startade Whitlock, som utbildat sig till lärare, en skola där hon tillämpade den tidens nya pedagogiska idéer. På bilden en interiör från Whitlockska skolan vid Erikbergsgatan 8 (1905-1920). Till höger vid bordet sitter Anna Whitlock.
 Anna Whitlock föddes 1852 i ett borgerligt hem i Stockholm. Blott 26 år gammal startade Whitlock, som utbildat sig till lärare, en skola där hon tillämpade den tidens nya pedagogiska idéer. På bilden en interiör från Whitlockska skolan vid Erikbergsgatan 8 (1905-1920). Till höger vid bordet sitter Anna Whitlock. Foto: Stockholms stadsmuseum

Detta är titeln på en skrift av den flitige skriftställaren Anders Johnson som Entreprenörskapsforum presenterade idag. På 70 sidor får man lära sig mycket som för de flesta samhällsintresserade säkert är nyheter.

Publicerad
Annons

Det jag fann mest ögonöppnande var kapitlet om industriell välfärdspolitik på 1900-talet. Det är en berättelse om det civilsamhälle som många idag med saknad talar om men som onekligen välfärdsstaten i huvudsak tagit död på. Kanske har utvecklingen gått för långt i en riktning var frågan jag ställde mig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons