20 anställda i karantän – S:t Görans i stabsläge

Vårdpersonal är satt i karantän på S:t Görans sjukhus.
Vårdpersonal är satt i karantän på S:t Görans sjukhus. Foto: Ingvar Karmhed

En patient på S:t Görans sjukhus i Stockholm har testats positivt för coronaviruset. Patienten har inte varit i något riskområde. Personal har oskyddad vårdat personen och på måndagen sattes drygt 20 anställda i karantän, säger chefläkaren till SvD. Sjukhuset har gått upp i stabsläge.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Patienten kom till Capio S:t Görans sjukhus i fredags och vårdades först som en vanlig infektionspatient av personalen, utan några särskilda restriktioner. Men i går kväll kom ett provsvar som visade att patienten var smittad av det nya coronaviruset. Det var en uppmärksam läkare som såg till att patienten blev testad, trots att patienten inte uppvisade några tydliga varningstecken.

– Symtomen vid corona är snarlika symtomen vid vanlig influensa, säger Christian Kylander, chefläkare Capio S:t Göran.

Patienten har inte varit i något riskområde och heller inte varit utomlands de senaste två veckorna. Christian Kylander är dock inte bekymrad över det.

– Lejonparten av de smittade i Sverige finns i Stockholm och att det skulle vara så mirakulöst att ingen av dem smittat någon annan tror jag inte. Nu ska Smittskydd Stockholm utreda hur den här personen blev smittad.

När patienten konstaterades smittad under söndagskvällen fick personalen arbeta färdigt sina arbetspass. I dag har dock drygt 20 medarbetare försatts i karantän och stannar hemma från jobbet, enligt Christian Kylander.

Annons
Annons

Varför stängdes inte personalen av direkt när ni fick provsvaret i söndags kväll?

– Därför att man inte är smittsam när man är frisk, säger Christian Kylander.

SvD erfar att personalen som har satts i karantän arbetat på olika enheter på sjukhuset, inklusive intensivvårdsavdelningen. Christian Kylander vill dock inte berätta vilka enheter det gäller.

Ytterligare en patient som också kom till sjukhuset i fredags har testats och inväntar nu provsvar. Inte heller den personen hade varit i något riskområde eller haft kontakt med någon smittad person. De två patienterna har vårdats på olika avdelningar och har inte haft kontakt med varandra. De har nu isolerats på infektionskliniken.

Sjukhuset har gått upp i stabsläge men håller öppet som vanligt.

Finns det någon risk för allmän smittspridning på S:t Görans sjukhus?

– Det håller jag för osannolikt. Våra medarbetare använder de hygienrutiner som finns. De är friska allihop och då smittar de ingen, säger Christian Kylander.

Kan patienter tryggt söka vård hos er?

– Ja, det tycker jag. Vi har inte märkt någon avmattning.

Enligt Christian Kylander har ett antal personer på sjukhuset som varit i riskområden testats för coronaviruset de senaste veckorna. Ingen av dem har testats positivt.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons