Svensk krog klättrar på ny ranking: ”I trans”

Krögaren Björn Frantzéns restaurang hamnar på plats 21 i världen i den nya rankingen.
Krögaren Björn Frantzéns restaurang hamnar på plats 21 i världen i den nya rankingen. Foto: Henrik Montgomery/TT

När världens bästa restauranger utses av ”The World's 50 Best” hamnar svenska Frantzén på plats 21 och Fäviken på 68. ”Det finns ett par till som borde ha varit med”, tycker White guides grundare Mikael Mölstad.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Högst upp hamnar franska Mirazur, följt av danska Noma, när organisationen ”The World's 50 Best” utnämner världens bästa restauranger. Sverige ligger långt efter vårt södra grannland med två krogar på topp 100, och ingen på topp 20.

– Vi ska vara nöjda med två bra krogar, men det finns några till som jag tycker platsar. Till exempel Oaxen och Gastrologik i Stockholm, och Daniel Berlin i Skåne, säger Mikael Mölstad.

Frantzén klättrar sedan förra året, från plats 65 till 21 på listan. ”Frantzén är tillbaka med besked” skriver juryn, och lyfter särskilt fram de fattiga riddarna med tryffel, lök, ost och 100 år gammal balsamvinäger som en rätt man inte får missa.

Kökschef är stjärnkocken Björn Frantzén, som ska sommarprata i år. Mikael Mölstad menar att hans betydelse för framgångarna inte går att överskatta.

Man försätts nästan i en trans.

– Han har gjort succé, mycket genom sin person. Björn är en dynamisk chef och ledare som står upp och pratar om sin mat, vilket skapar ett intresse. Folk gillar kockar som vill och vågar, säger han.

Frantzén är den första, och hittills enda, svenska krog som belönats med tre stjärnor i Guide Michelin. Förutom maten ligger mycket fokus på hela upplevelsen, från det att gästen kommer in till restaurangen.

– De får igång alla sinnen, man får dofta och ta på råvarorna innan man sätter sig till bords. Sen försätts man nästan i en trans när man får smaka på den första rätten, säger Mikael Mölstad.

Restaurang Frantzén ligger på Klara Norra kyrkogata i centrala Stockholm. En meny utan dryck kostar 3 500 kronor.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons