Johan Frostegård:Gamla mediciner har mycket att lära oss

I maj i år berättade Donald Trump att han tar hydroxyklorokin, allmänt känt som malariamedel, för att förebygga covid-19.
I maj i år berättade Donald Trump att han tar hydroxyklorokin, allmänt känt som malariamedel, för att förebygga covid-19. Foto: TT

Det pågår en intensiv jakt på mediciner som kan ha effekt på covid-19, men en tilltagande politisering tycks ställa sig i vägen för tänkbara behandlingar. En av de mediciner som oförtjänt hamnat i skottgluggen är hydroxyklorokin, en urgammal bot mot malaria, men effektiv även mot inflammatoriska sjukdomar.

Johan Frostegård
Publicerad
Annons

Det finns gott om exempel på gamla mediciner, naturpreparat om man så vill, som använts sedan urminnes tider. De har knappast utvecklats genom den gamla humoralpatologin, där man delade in allt mellan himmel och jord enligt en förutbestämd mall och ansåg att sjukdom berodde på en obalans mellan blod, flegma, gul galla och svart galla, som i sin tur stod i korrespondens med de fyra årstiderna och de fyra elementen jord, eld, luft och vatten. Teorin var dogmatisk och behandlingen av sjukdomar blev därefter; åderlåtning har förkortat många människors liv.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons