CoronatesernaKrisen sedd från ett självkritiskt vänsterhåll

Totalt sett har antalet konkurser i Sverige ökat med elva procent i år. Här klädbutiken Georg Sörman i Stockholm som slog igen i våras.
Totalt sett har antalet konkurser i Sverige ökat med elva procent i år. Här klädbutiken Georg Sörman i Stockholm som slog igen i våras. Foto: Jessica Gow/TT

Hoppet om att pandemins konsekvenser ska leda till ett framtida idealsamhälle är ämnet för litteraturkritikern och journalisten Rasmus Landström. Hans essä förtjänar ett konstruktivt motstånd från både vänster och höger.

Torbjörn Elensky
Publicerad
Annons

Redan i mars sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i ett tal till nationen att covid-19 är den största kris som drabbat landet sedan andra världskriget. The Economist skriver i en ledare att vi inte ska räkna med något vaccin under överskådlig tid, utan måste leva med pandemin åtminstone in i nästa år.

Totalt sett har antalet konkurser i Sverige ökat med elva procent i år. Arbetslösheten har likaså stigit till rekordsiffror, vilka dessutom blottlagt den sociala klyftan mellan infödda och invandrade. När man undersöker självförsörjningsgraden ser det ännu värre ut. Covid-19 sätter våra samhällen på prov på allvar. Merkel hade rätt i sitt tal, även om vidden av den pågående katastrofen fortfarande inte riktigt sjunkit in.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons