Kaj Schueler:Ny fas i dragkampen om makten över Nobelpriset

Nobelpristagarna i litteratur Olga Tokaczuk och Peter Handke under prisutdelningen i december 2019.
Nobelpristagarna i litteratur Olga Tokaczuk och Peter Handke under prisutdelningen i december 2019. Foto: Claudio Bresciani/TT

I dag, när Svenska Akademien tar emot korta listan över kandidater från Nobelkommittén, går arbetet med att utse 2020 års litteraturpristagare in i ett mer aktivt skede. Efter de krisartade åren 2018 och 2019 tycks Akademien vara på väg att återta full kontroll över sitt arbete med Nobelpriset.

Kaj Schueler
Publicerad
Annons

I dag överlämnar Nobelkommittén till Svenska Akademien – i plenum eller via någon coronarelaterad digital lösning – sitt förslag till möjliga Nobelpristagare i litteratur för 2020. Kommittén har i år haft knappt 200 förslag att ta ställning till och bland dem vaskat fram en kort lista (troligen fem namn) som nu ska fastställas av Akademien. Förra året var uppdraget något annorlunda, en maktförskjutning till förmån för Nobelkommittén. Även om det som brukligt fanns korta listor för 2018 och 2019 lade Nobelkommittén två enhälligt beslutade förslag för Akademien att ta ställning till. Således var diskussionsutrymmet snävare. Årets förfarande är en återgång till en vedertagen öppnare tradition, utan rangordning.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons