Analys

Henrik Torehammar:Polariseringen blir löst med Tjabos fest

Henrik Torehammar
Kungen i samspråk med riksdagens andre vice talman Julia Kronlid och energiministern Ebba Busch.
Kungen i samspråk med riksdagens andre vice talman Julia Kronlid och energiministern Ebba Busch. Foto: Sara Friberg/Kungahuset

När kungen bjuder till fest kommer politikerna. Henrik Torehammar var på Slottet under hård bevakning av hovets informationsavdelning.

Henrik Torehammar
Publicerad
Annons

Vart fjärde år bjuder kungen in de folkvalda till mat och musik på Slottet. Eller, ”Riksdagssupé med divertissement” som det heter på hoviska. Elprisstöd och partisympatiundersökningar i all ära men tisdagens festligheter är nog det som politikerna kommer att komma ihåg från vecka 48.

Det är en över 100-årig tradition som går tillbaka till Gustav V:s dagar. Detta är det enda som producerar mer bordsdukar och servetter att tvätta än kungabröllop. Det vet jag för att jag har fått ett exklusivt studiebesök på kungens mangel. Jag lärde mig också att  200 år av fred förhindrade den klassiska prinsessaktiviteten i krig –  att inspirerande strimla bordsdukar som förband till fronten  – vilket gör att svenska hovet troligen har världens äldsta och finaste linne. Kanske för att jag är en sådan person som numera talar om slottslinne var jag en av väldigt få journalister som bjudits in till det som egentligen är kungahusets gåva till den nyvalda riksdagen. 

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons