ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

8 krogar värda en omväg på resan

Foto: Eva Tram, Lido Vannucchi

Hållbart, stjärnglansigt och omtalat. SvD Mat & resor guidar till höstens hetaste destinationskrogar för foodies som inte räds en omväg.

Argot Murelius
Publicerad
Annons

Man kan nästan se jordens ände härifrån. På 3 800 meters höjd i den Heliga dalen, vid peruanska Morays koncentriska inkaruin. Restaurang MIL omfamnar landskapet i ett adobehus där allt är varsamt slöjdat och matsalens fönster ramar in oändligheten. Menyn tolkar regionens traditioner och kultur, den hyllar ortsbefolkningen och deras naturkännedom i en svit av hyperlokala rätter, lika utsökta och måleriska som jordnära och ödmjuka. MIL smakar medkänsla. Via den egna organisationen Mater Iniciativa samarbetar krogen med två grannbyar. Tillsammans odlar de grödor och delar avkastningen, samtidigt som invånarna parallellt utvecklar mer lönsamma skördar. Restaurangens koncept är utformat av duon Virgilio Martínez och Pía Léon, genierna bakom Central i Lima som nyligen korades till världens näst bästa restaurang.

Moray, Peru, milcentro.pe

Laddar…
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons