Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Design

Exklusiva oaser mitt i vildmarken

Foto: Pressbilder

Solbäddar på heta klippor, chokladfärgat mexitegel och exklusiva oaser i vildmarken. Vilken av dessa europeiska pärlor får dig att glömma vintermörkret?

Text: SvD Perfect Guide - 7 januari 2023
Annons

Beläget i norra delarna av ögruppen Kykladerna – på en sluttande kulle som påminner om en naturens egen amfiteater – öppnar sig Aristide Hotel i en renoverad 1800-talsvilla. Vi får vad vi förväntar oss: grekiska kolonner, mönstrade kakelgolv, putsade stenväggar och tropiska växter. Möblemanget består av mässing och sammet och påminner – med sin dämpade belysning och sina spridda lounger – mer om en nattklubb än ett hotell.

Staden heter Hermoupolis och var hem för handelsguden Hermès. Ja, det är det en lyxens, kulturens och konstens ö. Trottoarer i klädda marmor och bostadshus som snarare liknar små palats. Här trängs konstgallerier med nattklubbar och Aristide hotel har anpassat sig väl till omgivningen. På taket – det är svårt att avgöra om stenplattorna är rosafärgade av himlen eller kalkbrottet – samsas designmöbler med roséhinkar och utsikten sträcker sig hela vägen till horisonten.