Putin får besök av Xi: Hopp eller fasa?

Vladimir Putin är känd för sina stora mötesbord. Här håller han videotoppmöte med Xi Jinping i december förra året. Nu ska Putin få sällskap på plats när Xi reser till Moskva.
Vladimir Putin är känd för sina stora mötesbord. Här håller han videotoppmöte med Xi Jinping i december förra året. Nu ska Putin få sällskap på plats när Xi reser till Moskva. Foto: Michail Klimentjev/Sputnik/pool/AP/TT

Vladimir Putin har redan kallat det årets händelse. Och när hans kinesiske kollega Xi Jinping nu kommer på Moskvabesök är förhoppningarna höga.

I Nordamerika och Europa vill man att supermakten Kina ska tygla den ryska krigsmaskinen. Men tredagarsresan kan också resultera i västvärldens fasa: en stark och enad front mot EU och USA.

Henrik Samuelsson/TT
Publicerad
Annons

Kina finns, tillsammans med Brasilien och Indien, bland de stormakter som länge tvekat i sin syn på Rysslands krig i Ukraina. De har tjänat pengar på konflikten, bland annat genom att billigt kunna köpa de ryska råvaror som västvärlden börjat bojkotta. Men samtidigt avstått från exempelvis vapenaffärer, för att inte förarga EU och USA för mycket.

Västs sanktioner pressar Rysslands president, och Putin har i flera månader varit uppenbart angelägen om att visa upp goda förbindelser med det mäktiga grannlandet Kina. I ett videosamtal med Xi i december sade Putin att det stundande toppmötet ”kan visa för hela världen hur starka de rysk-kinesiska banden är” och bli ”årets största politiska händelse vad gäller bilaterala relationer”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons