ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ensamhet och oro kan öka risken för postcovid

Psykiska symtom som oro och upplevd ensamhet innan en covidinfektion ökar risken för långvariga symtom. Arkivbild.
Psykiska symtom som oro och upplevd ensamhet innan en covidinfektion ökar risken för långvariga symtom. Arkivbild. Foto: isabell Höjman/TT

Psykisk ohälsa, oro, stress och ensamhet kan öka risken för långtidssymtom efter covid-19. En teori är att de psykiska faktorerna försvagar immunförsvaret.

TT
Publicerad
Annons

Den som är deprimerad och upplever ångest, stress och ensamhet innan hen blir sjuk i covid-19 har en högre risk att utveckla postcovid. De psykosociala faktorerna har en starkare koppling till postcovid än fysiska faktorer som fetma, astma och högt blodtryck, visar en studie som den vetenskapliga tidskriften Forskning & Framsteg var först med att skriva om.

I studien, som påbörjades våren 2020, ingick 55 000 personer varav 97 procent var kvinnor. Deltagarna fick svara på frågor om sin psykiska hälsa och följdes sedan i ett drygt år. 3  200 av deltagarna drabbades av covid-19. De som hade upplevt oro, stress, ensamhet och psykisk ohälsa innan de smittades med covid-19 hade mellan 32 och 46 procent högre risk att utveckla postcovid. Den som hade upplevt mer än ett symtom på psykisk hälsa hade 50 procent förhöjd risk.

Laddar…