Stajlingexpertens råd för maxad försäljning
Ny matta och kanske ett par stilleben – att låta stajla sitt hem inför försäljning med hopp om ett högre pris blir allt mer vanligt. Hemstajlisten Emelie Porsarp delar med sig av sina bästa tips.
I en fyrarummare i Vasastan råder febril aktivitet. På trappavsatsen står Ikeakassar med mattor, förvaringskorgar och andra inredningsdetaljer. Inne i lägenheten pågår just nu stajling inför plåtning och försäljning.
Att stajla sitt hem har nästan blivit gängse standard om man står i begrepp att sälja. På Hemnet fylls flödet av bostäder som ser ut att vara plockade direkt från magasin.
– Det har vuxit enormt, stajling har blivit mer av en självklarhet, säger Emelie Porsarp, vd och ägare av Insyn interiör, företaget bakom arbetet.
Samma bild har Bahar Nabavi, fastighetsmäklare på Innerstadsspecialisten.
– Jag skulle säga att 100 procent av våra säljare gör en ansträngning. 60 procent anlitar professionella stajlister och övriga 40 procent är tillräckligt medvetna för att själva piffa, tillföra och förbättra, säger hon och fortsätter:
– Det ser aldrig likadant ut vid plåtning som det gör vid första mötet med kund.
Syftet med stajling är att hemmet – och fotona – ska bjuda in köparen och förmedla känslor. Köparen ska bli lockad till att bo där.
Emelie Porsarp startade Insyn interiör 2014 i Tullinge utanför Stockholm efter att hon utbildat sig till stajlist. Sedan dess har det hänt mycket i branschen.
– Förut var det mestadels stajling i city och framförallt i lägenheter. Men nu får vi allt mer uppdrag i förorterna där även villor stajlas. Man märker av en skillnad.
Företaget erbjuder i dag både mindre stajlingar, där mattor, mindre möbler och inredningsdetaljer adderas samt totalmöbleringar där allt lånas ut till kunden. I lagret finns cirka 30 hela bohag som kan användas för att inreda hem.
Hur mycket kunderna väljer att få hjälp med har även det förändrats sedan hon startade.
– Förut var det mestadels totalmöbleringar. Men nu är hälften av uppdragen mindre stajlingar, där vi använder kundens egna möbler och vi adderar detaljer, säger Emelie Porsarp.
Genom att använda säljarens egna möbler blir stajlingen mer personlig – samtidigt blir det en lägre kostnad för säljaren.
Så är det i fallet med fyrarummaren i Vasastan. Mattor har lagts fram, tavlor bytts ut och stilleben med fina oljor och kryddor har ställts fram i köket inför fotograferingen.
Intresset för stajlingtjänster märks också på att fler aktörer etablerat sig på marknaden.
– Åren 2005, 2006 var det två, tre stora aktörer i Stockholm och rätt dyrt att anlita stajlister. Nu finns det många fler och därmed har även priserna gått ned. Hemstajling är avdragsgillt vid en försäljning, det har också gjort att fler anlitar professionell hjälp, säger Bahar Nabavi.
En total möblering av en lägenhet på 70 kvadratmeter kan gå på runt 25 000 kronor. Medan en enklare stajling är något billigare.
Hur mycket mer en säljaren får betalt för sin bostad när den stajlats kan förstås ingen säga. Bostaden säljs bara en gång, så det går inte att jämföra med och utan.
En rapport från 2014 visar dock att när köparen blir känslomässigt påverkade av miljön på visningen ger det effekt på köpbenägenheten.
Enligt Bahar Nabavis erfarenhet bidrar stajling till en annan upplevelse av bostaden, processerna blir snabbare och utfallen blir bättre.
– Vi hade en försäljning av en lägenhet där högsta budet var 4,8 miljoner kronor vilket säljaren inte var nöjd med. Vi drog tillbaka lägenheten, gjorde en stajling och fick 530 000 kronor mer endast två veckor efter att lägenheten lagts ut första gången.
Samtidigt konstaterar hon att det är omöjligt att säga om det är stajlingen eller tillfälligheterna som gjort skillnad.
Med en pressad bostadsmarknad blir frågan om säljare kommer att ta in extern hjälp i framtiden. Något som redan prövades under coronapandemin enligt Emelie Porsarp.
– Under pandemin trodde vi att det skulle bromsa in. Men det blev motsatt effekt. Fler ville stajla och sälja sin bostad, säger hon och spår att utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att ha en fortsatt positiv effekt för dem:
– Framöver kommer vi att ha ännu mer att göra. Det är inte alls lika mycket bostäder ute, vilket gör att stajling blir ännu viktigare. Utvecklingen är bra för oss, säger Emelie Porsarp.