En stigande stjärna i Champagne

Vinproducenten Rodolphe Péters har kallats för ”en oupptäckt stjärna i Champagne”.
Vinproducenten Rodolphe Péters har kallats för ”en oupptäckt stjärna i Champagne”. Foto: Christopher Hunt

SPG har träffat producenten Rodolphe Péters för att prata om konsten att skörda frukten från Frankrikes gräddigaste adress.

Linda Pérez
Publicerad
Annons

– Allt kan gå fel! utbrister Rodolphe Péters. Han sitter inklämd i baksätet på en taxi och slår ut med armarna på klassiskt franskt manér.

– Nu förtiden är vädret så nyckfullt att en hel skörd kan gå åt skogen på ett par minuter. Det är bara att acceptera läget och se till att utvecklas av utmaningarna.

Rodolphe Péters gör champagner från vinvärldens krispigaste adress, i grand cru-byn Le Mesnil sur Oger som ligger i hjärtat av Côte des Blancs. Han är fjärde generationen i familjeföretaget Champagne Pierre Péters, som grundades 1919 av Camille Péters. I dag äger egendomen många små vingårdslägen vars chardonnay står för champagnernas crème de la crème.

Familjen Péters vinhus i berömda Champagnebyn Le-Mesnil-sur-Oger. Foto: Alamy

– Jag är lyckligt lottad. De kalkrika jordarna i Côte des Blancs har en otrolig förmåga att anpassa sig efter klimatets utmaningar. Jordarna underlättar fotosyntesen samtidigt som de både reflekterar och lagrar värme och har förmågan att behålla fukt, förklarar han och tillägger med en ödmjuk blinkning:

Annons
Annons

– Och så ger den här delen av Champagne viner med svårslagen elegans och mineraldriven fräschör.

Taxin skumpar in på Lilla Nygatan och någon minut senare sugs vi in i Gamla stans gastronomiska nav, kvarteret Leijontornet. Glasen fylls med Fleur du Miraval, den oförskämt läckra roséchampagnen som Rodolphe Péters gör tillsammans med Marc Perrin, som är vinmakare på Château de Beaucastel, och skådespelaren Brad Pitt.

– Ni som känner mig kan nog räkna ut att jag sa nej första gången Marc ringde och tyckte att vi skulle göra en Provence-inspirerad champagne tillsammans med Brad Pitt. Jag såg ett kändisvin och miljontals buteljer framför mig och det är ju inte min grej.

Fleur de Miraval.

Han skrattar till, snurrar glaset och följer de persikorosa bubblornas väg upp till ytan.

– Men så kunde jag inte släppa idén om att göra något riktigt bra oss vinälskare emellan, så jag gav det en chans. Vi provade massor av viner, diskuterade, gav upp och diskuterade igen, berättar Rodolphe Péters och höjer glaset.

– Et voilà! Här är Fleur du Miraval, en årgångslös roséchampagne som förenar chardonnaydruvans krämiga, citrusfriska mineralitet med rödbärig elegans från pinot noir.

Föredrar du att blanda olika årgångar framför årgångschampagne?

– Att göra årgångsbetecknad champagne har alltid varit på modet, därför vill jag också lyfta konsten att blanda årgångar. Att låta unga årgångar utvecklas tillsammans med äldre årgångar kan ge vinet svårslagen komplexitet och balans. Men jag utesluter varken det ena eller det andra. Les Chétillons är till exempel årgångsbetecknad medan Héritage, som är en av mina senaste champagner, bygger på flera olika årgångar.

Annons
Annons
Foto: Christopher Hunt

Les Chétillons är champagnehusets omsusade klassiker, döpt efter en vingård som Rodolphe Péters farfars far Camille Péters förvärvade år 1930. De äldsta vinrankorna planterades så tidigt som 1936 och druvorna till champagnen plockas från tre små odlingslotter med mycket gamla stockar.

Héritage är Rodolphe Péters hyllning till 100-årsjubiléet av Camille Péters första årgång på flaska. Champagnen görs på Les Chétillons från årgång 2010 som blandas med ytterligare fyra klassiska årgångar från 2000-talet och toppas med en tredjedel av viner från familjens privata källare. Dessa sträcker sig från årgång 1996 ända ner till 1921.

Rodolphe Péters hör till toppskiktet av champagne. Och bland stjärnorna är han speciell. Han är både en vinodlare och en vinmakare som outtröttligt följer vartenda litet steg från jord och vinrankor till vinerna och dess lagring.

Rodolphe Péters representerar fjärde generationen i familjeföretaget Champagne Pierre Péters, som grundades 1919. Foto: Christopher Hunt

– Jag är lika fascinerad av vinstockarna som av arbetet i vinkällaren. Att skörda bästa sortens druvor och göra det bästa jag kan av dem är det bästa jag vet.

Rodolphe Péters har kallats för ”en oupptäckt stjärna i Champagne”. Men sett till de senaste auktionspriserna på äldre årgångar av Les Chétillons så får vi anta att han numera är upptäckt.

– Jag har landat i att göra det jag tror på i stället för att anpassa mig efter marknaden. Det ger mig frihet, mognad och – om jag får säga det själv – riktigt god champagne.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons