Rött i större format – en liter vinglädje

En magnumflaska innehåller en och en halv liter, det vill säga två flaskor i en.
En magnumflaska innehåller en och en halv liter, det vill säga två flaskor i en.

Stundande högtider som jul, nyår och andra festligheter innebär ofta många och långa middagar med släkt och goda vänner. Varför inte satsa på drycker i ett större format? De håller, kanske, lite längre och de är också trevliga att ställa fram på borden.

Sofia Ander
Publicerad
Annons

Sagace Langhe Nebbiolo 2020
199 kr, nr 57887, Italien, Piemonte, Langhe rött, stramt och nyanserat

Betyg: 6 av 6

En liter vinglädje med saftig frukt, bra rasp i tanninerna, uppfriskande syror och floral fräschör. Röda hallon, nyponrosor och en gnutta torv matchas fint till den stora middagen med inspiration från Italien. Fyll tallrikarna med chark, ostar och pasta. Skicka runt, ät och njut.

Lat 42 Reserva 2016
369 kr, nr 2043, Spanien, Rioja, rött, kryddigt och mustigt

Betyg: 5 av 6

Mustig och mycket gott rött i magnumflaska med tydligt ursprung – det klassiska Rioja. Här finns både mognad och friskhet. En hint av kaffe och torkade körsbär. Plommon och tobak. Ceder och valnötter. Det givna vinet till lördagens lammstek med vitlöksdoftande potatisgratäng och rödvinsås.

Montirius La Muse Papilles Rouge 2020
359 kr, nr 90067, Frankrike, Rhonedalen, rött, kryddigt och mustigt

Betyg: 5 av 6

Vin på påse/pouch, kan det vara något? Svar ja! Saftiga och syrliga skogsbär, rosor, svartpeppar, viol och vilda örter ingår i denna praktiska förpackning om 1500 ml. Innehåll: 80 procent grenache och 20 procent syrah. Allt biodynamiskt certifierat sedan 1999. Lanseras 25/11.

Annons
Annons

Wongraven Morgenstern Black Label Riesling 2020
379 kr, nr 53116, Tyskland, Pfalz, vitt, friskt och fruktigt

Betyg: 6 av 6

Bakom den här magnumflaskan hittar vi Sigurd Wongraven, hårdrockaren med genuin vinpassion. Vinet görs i samarbete med Von Winning, och är en mix av olika toppgårdar i Pfalz. En citrusfest med kraft från bakade stenfrukter, peppar och en lång rökig eftersmak. Till julbordets kallskurna.

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut
309 kr, nr 7688, Frankrike, Bourgogne, mousserande vin

Betyg: 5 av 6

Pålitlig Crémant som finns i de flesta butiker. Fina bubblor, krämig frukt, frasig croissant och en ytterst inflationsvänlig prislapp. Görs på merparten pinot noir och chardonnay, som har legat i 15 månader på sin jästfällning. Utmärkt aperitif till krustader med räkor.

Rotari Rosé 2017
259 kr, nr 7701, Italien, Trentino-Alto Adige, mousserande rosé

Betyg: 5 av 6

Rosa krispiga bubblor, fyllda med tranbär, körsbär och lingon. Välgjord vinvaluta från kooperativet Rotari i norra Italien. Gjort på pinot noir och chardonnay som har vilat i över tre år på sin jäst. Ett flörtigt och läckert bubbel att servera till julens laxanrättningar.

Taittinger Brut Millésimé 2015
1 595 kr, nr 87037, Frankrike, Champagne, mousserande vin

Betyg: 6 av 6

Generösa årgången 2015 är bara för charmig! Jag faller pladask för den krämiga mogna frukten, för den friska citrusen, för den varma briochen och den uppfriskande eftersmaken. Vila på jästen: 60 månader. Skåla ut årets sista dag med denna mäktiga och imponerande magnumbutelj.

Clotilde Davenne Chablis 2020
429 kr, nr 6307, Frankrike, Bourgogne, vitt, friskt och fruktigt

Betyg: 5 av 6

Svår årgång med ömsom torka, ömsom frost. En mindre skörd gav däremot fin och koncentrerad frukt. Skickliga Clotilde har skapat ett vin med skärpa, finess, rökig mineral och sval citrus. Njut till en värmande fiskgryta med saffransaioli i vinter. Eller spara i så många år du orkar.

Château Pesquié Terrasses Rouge 2020
329 kr, nr 70911, Frankrike, Rhonedalen, rött, kryddigt och mustigt

Betyg: 5 av 6

Välkommen till Ventoux, ett distrikt i södra Rhonedalen. Det unika mikroklimatet, många gamla vinstockar och särskilt de höga höjderna sätter sin friska prägel på vinerna. Denna ekologiska grenache- och syrahblend är proppad med saftiga skogsbär, mogna jordgubbar och vilda örter.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons