Rationalitet. Varför vi behöver det och hur vi får merSå kan vi bekämpa konspirationsteorier

Professor Steven Pinker, född 1954, är en kanadensisk psykolog och författare verksam vid Harvard.
Professor Steven Pinker, född 1954, är en kanadensisk psykolog och författare verksam vid Harvard. Foto: Geoffroy Van Der Hasselt/TT

Rationalitet räcker långt, men inte hela vägen. Det krävs även psykologi och en vilja till kommunikation. Torbjörn Elensky läser Steven Pinkers handbok för den som är villig att utsätta sina uppfattningar för systematisk prövning.

Torbjörn Elensky
Publicerad
Annons

Är människan verkligen ett rationellt djur? Är vi faktiskt skapta så att vi, om vi sätter den sidan till, kan resonera oss fram till det korrekta svaret på alla frågor? Den tyske filosofen Leibniz trodde det. Enda problemet för honom var språkets mångtydighet, som han ville komma förbi genom att skapa ett nytt, matematiskt rent språk, på vilket sanningen skulle bli odiskutabelt uppenbar för alla.

Jag vet inte om Steven Pinker är lika övertygad om detta som Leibniz, men han drar lite åt det hållet i sin nya bok om rationalitet. Den är underhållande och nyttig läsning, inte minst då han går igenom ett stort antal vanliga tankefel, svårigheter kring tolkningen av statistik och tendensen att välja exempel som stöder den egna tesen, vilket är utbrett inte bara bland vanligt folk, utan inte minst bland forskare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons