RecensionNya filmer

Earth: MutedMänniskan står i centrum när naturen förfaller

Ur ”Earth: Muted”.
Ur ”Earth: Muted”. Foto: Hedda Tingskog/Film and Tell

I en kinesisk bergsby anstränger sig de vuxna för sina barns framtid. Men vilken framtid, egentligen? Dokumentären ”Earth: Muted” sätter fingret på det vackra men motsägelsefulla samspelet mellan människa och natur.

Jon Asp
Publicerad
Annons

En åldrad jordbrukare på Kinas slätter har en dröm i livet: att bespruta sina äpplen så bra som möjligt, så att hans barnbarn ska kunna gå på något av de främsta universiteten i landet. Ett medelålders par i samma område flyr allt högre upp i bergen, där bekämpningsmedlen ännu inte tagit död på de bin som pollinerar blommorna som paret livnär familjen på. Med det rör de sig också, motvilligt, allt längre bort från den unga dottern, hon som tas om hand av morföräldrarna, med många uppmaningar om att sköta sig – och inte minst sina studier – väl.

I ”Earth: Muted” lever de äldre generationerna helt för de yngre, för att barn och barnbarn i framtiden ska få ett bättre liv än de själva haft. Som vittne till denna tillvaro, i så hög grad del av ett ekosystem som fungerar allt sämre, frågar man sig: vilken framtid?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons