Nya trenden – vin på burk till picknicken

Foto: Alamy

Burkvin är en internationellt ökande trend, och när Systembolaget nu satsar på hållbarhet är klimatsmarta förpackningar än mer viktiga. Pantburkar räknas som sådana och jag har provat samtliga burkviner i det något svajiga utbudet. Här är mina nio favoriter, som passar perfekt för att packa ner för en picknick i det gröna.

Anders Melldén
Publicerad
Annons

Vinette Chardonnay 2021
38 kr, 25 cl, nr 2299, Sydafrika, Western Cape, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 3 av 6

Päron, frisk citrussyra och lite tropiska fruktinslag av mango och honungsmelon bjuds vi på i detta enkelt rättframma vin från Breede River Wine Region i Sydafrika. Inga konstigheter till den picknick-packade caesarsalladen med rejäla sidfläsksbitar och krutonger.

Djuce Riesling 2021
59 kr, 25 cl, nr 56901 (BS), Tyskland, Pfalz, vitt friskt & fruktigt

Betyg: 5 av 6

Bästa burken just nu. Djuce är ett svenskt företag som visar att burkvin inte måste vara massproducerat. Här får vi en ren, finstämd och tydlig riesling från Weingut Mehling i Pfalz. Päron, lime och lite blommighet samsas med läskande rik frukt. Släpps 16 maj.

Leitz Eins Zwei Zero Sparkling Riesling Alcohol Free
26 kr, 25 cl, nr 1968, Tyskland, vitt halvtorrt alkoholfritt

Betyg: 4 av 6

Med frisk syra och viss sötma lyckas Leitz göra ett balanserat alkoholfritt vin. Citrus, päron och en tydligt vinös stil gör det till ett bubbligt alternativ för den som inte vill ha alkohol, eller för den som bara söker en törstsläckare i stället för betydligt sötare läsk.

Annons
Annons

Djuce Rosé 2021
59 kr, 25 cl, nr 56899 (BS), Frankrike, Provence, rosé mjukt & bärigt

Betyg: 4 av 6

Blygsam doft men mer generös smak, med smultronfruktig rondör och lite kryddig värme. Gott rosé från familjen Chaudière i södra Frankrike, ett vin som passar lika bra till hämtpizzan som den hemlagade – bara den har mustiga tomater och mycket ost. Släpps 16 maj.

Sans Carbonic Carignan
111 kr, 37,5 cl, nr 52447 (BS), USA, Mendocino, rött, fruktigt & spritsigt

Betyg: 3 av 6

Gott men aningen högt prissatt vin för den som inte räds rött med lite sprits. Mustigt av körsbär och cassis med kryddighet och liten vaniljton i eftersmaken. Servera svalt till nygrillad kyckling med vårprimörer som hastigt tillagats i olivolja.

Vistamar Pais
45 kr, 25 cl, nr 6275, Chile, Maule, rött mjukt & bärigt

Betyg: 3 av 6

Från druvan pais, som planterades av spanska erövrare på 1500-talet, får vi här ett ganska udda men kul rött. Röda bär, eukalyptus och medicinala toner i doften övergår till kryddig smak med lätt rödbärighet och viss stramhet i eftersmaken. Servera svalt till grillad fisk.

Kiss of Wine Wild It's a Dolcetto
59 kr, 25 cl, nr 54110 (BS), Italien, Piemonte, rött mjukt & bärigt

Betyg: 3 av 6

Körsbär och vinbär med ett uns örtig krydda bjuds vi på i denna version av Piemontes typiska ”lunchvin”. Här finns inte bara saftig enkelhet utan också en viss strävhet som gör att jag häller upp det svalt till en krämig soppa med bröd och lagrad hårdost.

Kiss of Wine Feisty It's a Nebbiolo
68 kr, 25 cl, nr 54103 (BS), Italien, Piemonte, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 4 av 6

Även om steget är långt till barolovinernas kraftfulla versioner av nebbiolo så känns druvkaraktären tydligt igen. Nypon, söta bär och lite lakrits bland smakerna samsas med typisk strävhet och syra. Pasta med långkokt ragú blir bra till.

Dulban Garnacha 2020
32 kr, 25 cl, nr 2421, Spanien, Katalonien, rött fruktigt & smakrikt

Betyg: 4 av 6

Hållbarhetsmärkt och ekologiskt rött i lättillgänglig inbjudande stil. Smaken är djupt fruktig av mörka bär med ett uns vaniljkrydda i eftersmaken. Lika generöst som högsommarsolen, som mustigt värmande när den sedan gått ner. Passar därmed den sena grillmiddagens köttbit.

Missa inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons