Annons

Så enkelt minskar du dina räntekostnader

Din lön bör räcka för ditt hushåll och samtidigt lämna utrymme för andra utgifter.
Din lön bör räcka för ditt hushåll och samtidigt lämna utrymme för andra utgifter.

Att satsa pengar på börsen är hett. Men det är inte där du styr upp din ekonomi. Det gör du med ett ändrat beteende. Här är sju tips som tar dig en bra bit på vägen.

Att en god privatekonomi förbättrar livskvaliteten låter för många självklart. Men att en fet lön inte är den viktigaste faktorn för en sund ekonomi och ditt kreditbetyg kanske är mindre uppenbart. Kreditbetyget är ett mått på din kreditvärdighet och talar om hur god din förmåga är att betala skulder som lån och räkningar. Man kan alltså ha en hög lön men samtidigt ha dålig ekonomi om man lever över sina tillgångar. Så vad krävs egentligen för att man ska kunna säga att man har det stabilt? Oscar Fernando Jansson, vd, på appen Kreddy ger sina sju bästa tips för en ekonomi i balans.

1. Inkomst

Pengar in i på kontot är grundförutsättningen för en ekonomi i balans och med ett jobb har du goda möjligheter att lyckas. Din lön bör räcka för ditt hushåll och samtidigt lämna utrymme för andra utgifter. Har du fast anställning? Toppen. Med en regelbunden lön blir det enklare att förutspå din ekonomi.

2. Skaffa dig en buffert

En buffert är ett sparande som du kan ta av vid oplanerade händelser. Till exempel om tvättmaskinen går sönder. Om du har en buffert kan du lättare parera perioder med minskad inkomst eller större utgifter.

Oscar Fernando Jansson, vd, på appen Kreddy.

3. Spara regelbundet

Spara direkt när lönen kommer – 100 kronor i månaden är bättre än inget alls. Genom att ha konkreta mål för ditt sparande blir det både roligare att spara och enklare att avstå köp som inte är nödvändiga. Öppna flera sparkonton om du har flera mål – det är gratis!

4. Betala räkningar i tid

Skulle det vara så att du inte kan betala en faktura kan det kännas lockande att ta ett nytt lån eller skaffa en ny kredit – men det löser inga problem. Ring företaget och fråga om de kan skjuta på förfallodatum eller ordna en avbetalningsplan så du kommer ikapp. Att bara strunta i att betala sina räkningar i tid kan ge betalningsanmärkningar och sämre kreditbetyg.

5. Överkonsumera inte

Det är lätt att tro att nästa pryl kommer göra dig lyckligare. Men ingen mår bra av att handla för pengar som inte finns. Krediter och lån löser bara tillfälliga problem i din ekonomi. Genom att spara först och handla sen kan du undvika onödiga konsumtionslån med hög ränta.

6. Amortera

Har du lån? Då kan det vara värt att amortera extra till exempel när du får återbäring på skatten eller högre lön. När du amorterar, betalar du av skulden som minskar. Och när skulden minskar så sjunker räntekostnaderna. Ju färre och mindre lån du har desto större är chansen att få ett bättre kreditbetyg.

7. Håll koll

Vad lägger du pengar på och hur mycket pengar lägger du på det per år? Testa en ekonomiapp och få bättre koll på dina utgifter. Säg upp krediter som du inte utnyttjar och samla smålån och krediter till ett. Har du gratisappen Kreddy kan du direkt se dina lån och krediter och vad ditt kreditbetyg är.